Sjabloon:2007:HX
HOOFDSTUK X De wedstrijdleider Art. 81 t/m 91
ARTIKEL 81 De wedstrijdleider
A. Officiële positie
De wedstrijdleider is de officiële vertegenwoordiger van de toernooiorganisator.
B. Beperkingen en verantwoordelijkheden
- De wedstrijdleider is ter plaatse verantwoordelijk voor de technische leiding van de wedstrijd. Hij heeft de bevoegdheid tekortkomingen van de toernooiorganisator te verhelpen.
- De wedstrijdleider past de spelregels toe en is gebonden aan de spelregels en aanvullende bepalingen die in overeenstemming met deze spelregels zijn aangekondigd.
C. Taken en bevoegdheden van de wedstrijdleider
Het is de wedstrijdleider (niet de spelers) die de bevoegdheid heeft onregelmatigheden recht te zetten en schade te herstellen. De taken en bevoegdheden van de wedstrijdleider omvatten over het algemeen ook:
- het handhaven van de orde en de zorg voor het ordelijk verloop van het spelen.
- het toepassen en uitleggen van de spelregels en het inlichten van de spelers over hun rechten en verantwoordelijkheden volgens de spelregels.
- het herstellen van een fout of onregelmatigheid die hem op enigerlei wijze ter kennis komt binnen de termijn van correctie, vastgesteld in overeenstemming met artikel 79C.
- het toepassen van rechtzettingen waar nodig en het uitoefenen van de bevoegdheden die hem in artikel 90 en 91 gegeven worden.
- het naar eigen goeddunken annuleren van rechtzettingen om enigerlei reden, op verzoek van de niet-overtredende partij.
- het beslechten van onenigheden.
- het verwijzen van een aangelegenheid naar een bevoegd comité.
- het aanleveren van uitslagen voor officiële registratie als de toernooiorganisator dit verlangt en het afhandelen van alle andere zaken die door de toernooiorganisator aan hem gedelegeerd zijn.
D. Delegeren van taken
De wedstrijdleider mag elk van zijn taken delegeren aan zijn assistenten maar hij blijft verantwoordelijk voor de juiste uitvoering.
ARTIKEL 82 Herstel van fouten in de gang van zaken
A. Taak van de wedstrijdleider
Het is de verantwoordelijkheid van de wedstrijdleider fouten in de gang van zaken te herstellen en het spel te laten verlopen op een wijze die niet met de spelregels in strijd is.
B. Herstel van fouten
Om een fout in de gang van zaken te herstellen mag de wedstrijdleider:
- een arbitrale score toekennen zoals toegestaan volgens de spelregels.
- voorschrijven dat een bord wordt gespeeld, het spelen ervan naar een later tijdstip verschuiven of een bord annuleren.
- elke andere bevoegdheid uitoefenen die aan hem in de spelregels gegeven wordt.
C. Fout van de wedstrijdleider
Als de wedstrijdleider een beslissing heeft genomen die later door hem als onjuist wordt beoordeeld en er geen mogelijkheid tot herstel is om op het bord alsnog een normaal resultaat te verkrijgen, dient hij een arbitrale score toe te kennen waarbij hij beide partijen als niet-overtredend beschouwt.
ARTIKEL 83 Wijzen op het recht om te protesteren
Indien de wedstrijdleider meent dat een herziening van zijn beslissing omtrent een feit of omtrent de uitoefening van zijn bevoegdheid om naar eigen goeddunken te handelen aan de orde zou kunnen zijn, moet hij een deelnemer in kennis stellen van diens recht om te protesteren of mag hij de aangelegenheid doorgeven aan een bevoegd comité.
ARTIKEL 84 Beslissingen inzake feiten waarover overeenstemming bestaat
Wanneer de wedstrijdleider wordt ontboden om te beslissen over een kwestie betreffende spelregels of bepalingen en als overeen-stemming over de feiten bestaat, beslist hij als volgt:
A. Geen rechtzetting
Als in de spelregels geen rechtzetting is bepaald en er voor hem geen aanleiding bestaat gebruik te maken van zijn bevoegdheid naar eigen goeddunken te handelen, geeft hij de spelers opdracht verder te gaan met bieden of spelen.
B. Spelregels voorzien een rechtzetting
Indien de onregelmatigheid duidelijk onder een spelregel valt waarin een rechtzetting wordt beschreven, bepaalt de wedstrijdleider die rechtzetting en ziet hij erop toe dat ze uitgevoerd wordt.
C. Keuze voor de speler
Als een spelregel een speler een keuze biedt uit meerdere rechtzettingen, legt de wedstrijdleider de mogelijkheden uit en ziet erop toe dat een keuze wordt gemaakt en uitgevoerd.
D. Keuze voor de wedstrijdleider
De wedstrijdleider beslist ieder twijfelachtig punt in het voordeel van de niet-overtredende partij. Hij tracht een zo rechtvaardig mogelijk resultaat te bereiken. Als het volgens hem waarschijnlijk is dat de niet-overtredende partij benadeeld werd door een onregelmatigheid waarvoor in deze spelregels geen rechtzetting is bepaald, kent de wedstrijdleider een arbitrale score toe (zie artikel 12).
ARTIKEL 85 Beslissingen inzake feiten waarover geen overeenstemming bestaat
Wanneer de wedstrijdleider wordt ontboden om te beslissen over een kwestie betreffende spelregels of bepalingen, gaat hij, indien er geen overeenstemming over de feiten bestaat, als volgt te werk:
A. Beoordeling door de wedstrijdleider
- Voor het vaststellen van de feiten baseert de wedstrijdleider zich op de verschillende waarschijnlijkheden, dat wil zeggen in overeenstemming met het bewijsmateriaal dat hij kan verzamelen.
- Als de wedstrijdleider dan van oordeel is dat hij de feiten juist heeft vastgesteld, beslist hij volgens artikel 84.
B. Feiten zijn niet duidelijk vast te stellen
Als de wedstrijdleider niet in staat is de feiten tot zijn tevredenheid vast te stellen, neemt hij een beslissing die het voortgaan van het spelen mogelijk maakt.
ARTIKEL 86 In wedstrijden van viertallen of gelijksoortige wedstrijden
A. Arbitrale score bij het spelen om IMP
Wanneer de wedstrijdleider besluit een kunstmatige arbitrale score van gemiddelde-plus of gemiddelde-min toe te kennen, bedraagt die score +3 IMP respectievelijk -3 IMP. Als het Bondsbestuur het toestaat, kan de toernooiorganisator een andere regeling treffen.
B. Niet-complementaire scores in wedstrijden volgens afvalsysteem
Wanneer de wedstrijdleider niet-complementaire arbitrale scores (zie artikel 12C) toekent in wedstrijden volgens het afvalsysteem, wordt van iedere deelnemer de score op het bord apart berekend. Het gemiddelde van de twee scores wordt dan aan elke deelnemer toegekend.
C. Vervangend bord
De wedstrijdleider mag niet van zijn bevoegdheid gebruik maken om volgens artikel 6 één bord opnieuw te laten geven, als het eindresultaat van een wedstrijd zonder dat bord bij een deelnemer bekend zou kunnen zijn. In plaats daarvan kent hij een arbitrale score toe.
D. Resultaat behaald aan andere tafel
Wanneer de wedstrijdleider in een viertallenwedstrijd een arbitrale score geeft (met uitzondering van een score die voortkomt uit de toepassing van artikel 6D2) en er aan een andere tafel een resultaat behaald 1) werd door de spelers van dezelfde viertallen, kan de wedstrijdleider een arbitrale score geven in IMPs of in scorepunten (hij behoort dit te doen als dat resultaat gunstig blijkt te zijn voor de niet-overtredende partij).
1) Als het bord door dezelfde viertallen aan de andere tafel begonnen werd, mag het spel uitgespeeld worden.
ARTIKEL 87 Onklaar bord
A. Definitie
Een bord wordt als “onklaar” beschouwd als de wedstrijdleider vaststelt dat een kaart (of meer dan één kaart) in een verkeerd vak is gestoken, of als hij vaststelt dat de deler of de kwetsbaarheid niet voor alle exemplaren van hetzelfde bord gelijk zijn en dat de deelnemers die met elkaar vergeleken hadden moeten worden, het bord daardoor niet in identieke vorm hebben gespeeld.
B. Scoreberekening van het onklare bord
Bij het berekenen van de score van een onklaar bord stelt de wedstrijdleider zo goed mogelijk vast welke scores op het bord zijn behaald in de correcte vorm en welke in de afwijkende vorm. Hij verdeelt de behaalde scores op deze basis in groepen en berekent elke groep afzonderlijk volgens de bepalingen van het toernooi. (Als dergelijke bepalingen niet voorzien zijn, kiest de wedstrijdleider een methode en maakt hij deze kenbaar.)
ARTIKEL 88 Toekennen van punten als schadeloosstelling
Zie artikel 12C2.
ARTIKEL 89 Rechtzettingen in individuele wedstrijden
Zie artikel 12C3.
ARTIKEL 90 Procedurele straffen
A. Bevoegdheid van de wedstrijdleider
Naast het toepassen van de rechtzettingen van de spelregels mag de wedstrijdleider ook procedurele straffen geven voor iedere over¬treding die het spel overmatig vertraagt of belemmert, andere deelnemers overlast bezorgt, de juiste gang van zaken verstoort of het toekennen van een arbitrale score aan een andere tafel noodzakelijk maakt.
B. Overtredingen onderworpen aan procedurele straf
Voorbeelden van overtredingen die onderworpen zijn aan een procedurele straf, zijn onder meer:
- de komst van een deelnemer na de aangekondigde aanvangstijd.
- het overmatig langzaam spelen van een deelnemer.
- het bespreken van het bieden, het spelen of het resultaat van een spel, zodanig dat dit aan een andere tafel kan worden gehoord.
- het ongeoorloofd vergelijken van de scores met een andere deelnemer.
- het aanraken of in de hand nemen van kaarten die aan een an¬dere speler behoren (zie artikel 7).
- het steken van één of meer kaarten in een verkeerd vak van het bord.
- een foutieve handelwijze (bijvoorbeeld verzuimen de kaarten te tellen of het verkeerde bord spelen) die het toekennen van een arbitrale score aan een deelnemer noodzakelijk maakt.
- het niet dadelijk voldoen aan de wedstrijdbepalingen of aan voorschriften van de wedstrijdleider.
ARTIKEL 91 Bestraffen of schorsen
A. Bevoegdheid van de wedstrijdleider
Bij het uitoefenen van zijn taak om orde en discipline te handhaven is de wedstrijdleider bevoegd disciplinaire straffen, uitgedrukt in punten, op te leggen of een deelnemer voor de duur van de zitting of een gedeelte daarvan te schorsen. De beslissing van de wedstrijdleider in dit geval is definitief en kan niet herroepen worden door een protestcomité (zie artikel 93B3).
B. Recht van uitsluiting
De wedstrijdleider is bevoegd een speler om enigerlei reden uit te sluiten, waarbij hij goedkeuring behoeft van de toernooiorganisator.