Sjabloon:1963:HV: verschil tussen versies
Regel 1: | Regel 1: | ||
<big>'''HOOFDSTUK V HET BIEDEN.'''</big> Art. 17 t/m 40</br> | <big>'''HOOFDSTUK V HET BIEDEN.'''</big> Art. 17 t/m 40</br> | ||
− | {{template:1963:HV DE JUISTE GANG VAN ZAKEN|DE JUISTE GANG VAN ZAKEN.}} | + | {{template:1963:HV DE JUISTE GANG VAN ZAKEN|DE JUISTE GANG VAN ZAKEN.}} </br> |
− | {{template:1963:HV ONREGELMATIGHEDEN|ONREGELMATIGHEDEN.}} | + | {{template:1963:HV ONREGELMATIGHEDEN|ONREGELMATIGHEDEN.}} </br> |
− | {{template:1963:HV VOOR DE BEURT BIEDEN|VOOR DE BEURT BIEDEN.}} | + | {{template:1963:HV VOOR DE BEURT BIEDEN|VOOR DE BEURT BIEDEN.}} </br> |
− | {{template:1963:HV ONTOELAATBARE BIEDINGEN|ONTOELAATBARE BIEDINGEN.}} | + | {{template:1963:HV ONTOELAATBARE BIEDINGEN|ONTOELAATBARE BIEDINGEN.}} </br> |
− | {{template:1963:HV CONVENTIONELE EN PSYCHISCHE BIEDINGEN|CONVENTIONELE EN PSYCHISCHE BIEDINGEN.}} | + | {{template:1963:HV CONVENTIONELE EN PSYCHISCHE BIEDINGEN|CONVENTIONELE EN PSYCHISCHE BIEDINGEN.}}</br> |
Huidige versie van 21 aug 2019 om 14:44
HOOFDSTUK V HET BIEDEN. Art. 17 t/m 40
DE JUISTE GANG VAN ZAKEN. Art. 17 t/m 22
Artikel 17. De duur van het bieden.
- Het bieden begint voor elke speler als hij zijn kaarten inziet, na ze uit het bord te hebben genomen. De speler, die door het bord als gever is aangeduid doet de eerste bieding en daarna biedt elke speler in volgorde. Wanneer na een bieding drie keer opeenvolgend is gepast is het bieden gesloten.
Artikel 18. Biedingen.
- In elk bod moet een aantal trekken - van één tot zeven - genoemd worden, alsmede de speelsoort. Een bod gaat boven het vorige, indien óf een groter aantal trekken óf hetzelfde aantal trekken in een hogere speelsoort wordt genoemd. Een bod, dat aan deze voorwaarden voldoet is voldoende; zo niet dan is het onvoldoende. De speelsoorten zijn in afdalende volgorde: Sans-Atout, Schoppen, Harten, Ruiten, Klaveren.
Artikel 19. Doublet of redoublet.
- Een speler mag alleen het laatst voorafgaande bod doubleren en dan nog slechts, indien het door een tegenspeler is gedaan en er geen andere bieding dan "pas" is tussengekomen.
- Een speler mag alleen het laatst voorafgaande doublet redoubleren en dan nog slechts indien het doublet door een tegenspeler is gegeven en er geen andere bieding dan "pas" is tussengekomen.
- Een speler behoort na te laten bij het doubleren of redoubleren het aantal trekken en/of de speelsoort te noemen; maar, indien hij één van beide, of beide onjuist noemt, wordt hij geacht het bod te hebben gedoubleerd of te hebben geredoubleerd, zoals het werkelijk was gedaan. Elk doublet of redoublet wordt te niet gedaan door een volgend juist bod.
- Volgt een dergelijk bod niet, dan worden de scorepunten verhoogd zoals bepaald in art. 76.
Artikel 20. Herhaling van het bieden.
- Een speler, die een bieding niet duidelijk verstaat mag dadelijk verlangen, dat deze wordt herhaald. Voordat het bieden is gesloten heeft elke speler het recht herhaling van alle voorgaande biedingen te vragen als het zijn beurt is om te bieden, behalve als hij volgens de spelregels verplicht is te passen.
- Nadat het bieden is gesloten hebben de leider en elk der tegenspelers het recht herhaling van alle voorgaande biedingen te vragen. Voor de tegenspelers houdt dit recht op, wanneer één van hen in de eerste slag heeft gespeeld; het recht van de leider houdt op, wanneer hij in de eerste slag heeft gespeeld of de blinde één of meer van zijn kaarten heeft blootgelegd.
- Een verzoek om herhaling van het bieden behoort slechts door een tegenstander te worden beantwoord. Elke speler, met inbegrip van de blinde of een speler, die volgens de spelregels moet passen, mag en behoort een bij de herhaling gemaakte fout dadelijk te verbeteren.
Artikel 21. Bieding gebaseerd op onjuiste inlichting.
- Een speler heeft geen verhaal, indien hij een bepaald bod heeft gedaan gebaseerd op een verkeerd begrijpen zijnerzijds. Een speler mag straffeloos elke door hem gedane bieding wijzigen, die een gevolg was van een hem door een tegenstander verstrekte onjuiste inlichting, mits zijn maat daarna nog geen bieding heeft gedaan. Indien hij zijn bieding verkiest te wijzigen, dan mag zijn linker tegenstander als het zijn beurt is, eveneens straffeloos, zijn eventueel gedane bieding wijzigen.
Arikel 22. Gang van zaken nadat het bieden is gesloten.
- Nadat het bieden is gesloten:
- a. en geen enkele speler een bod heeft gedaan, worden de kaarten zonder te spelen weer in het bord gedaan. Het feit, dat geen der spelers een bod heeft gedaan is geen reden voor een nieuwe gift;
- b. en een speler een bod heeft gedaan, wordt het laatste bod het contract en begint het spelen.
ONREGELMATIGHEDEN. Art. 23 t/m 27
Artikel 23. Een getoonde kaart tijdens het bieden.
- Indien tijdens het bieden een speler een kaart op tafel legt of een kaart zodanig vasthoudt, dat zijn maat de beeldzijde ervan kan zien, moet de wedstrijdleider vorderen, dat iedere -zodanige kaart open op tafel blijft liggen tot het bieden is gesloten; en:
- a. indien het slechts één kaart is, lager dan een honneur en niet voortijdig gespeeld, dan bestaat er geen straf en mag de kaart, nadat het bieden is gesloten, weer worden opgenomen;
- b. indien het een honneur is of het zijn meer kaarten dan één, of het is een voortijdig gespeelde kaart, dan geldt als straf, dat de maat van de overtreder de eerste maal, dat het zijn beurt is om te bieden moet passen; bovendien mag de leider, indien de overtreder tegenspeler wordt, elke zodanige kaart als strafkaart behandelen (art. 50).
Artikel 24. Onmiddellijke verbetering van een bieding.
- Een speler mag zijn voorgenomen bieding in de plaats stellen van een door hem bij vergissing gedane bieding, mits hij dit zonder onderbreking doet. Indien de laatste bieding juist is, is deze geldig en is er geen straf; indien onjuist, dan is hij onderworpen aan het toepasselijke artikel der spelregels.
Artikel 25. Wijziging van een bieding.
- Een bieding, gedaan ter vervanging van een eerder in dezelfde beurt gedane bleding, maar te laat om als verbetering te gelden volgens art. 24, wordt gannuleerd; en:
- a. indien de eerste bieding onjuist was is de overtreder onderworpen aan het gestelde in het toepasselijke artikel;
- b. indien de eerste bieding juist was moet de overtreder óf:
- 1. zijn eerste bieding handhaven en geldt als straf, dat zijn maat moet passen de eerste maal, dat hij aan de beurt is om te bieden;
- 2. een juiste bieding doen en dan geldt als straf, dat zijn partner verder moet passen.
- De maat van de overtreder kan bovendien worden verplicht tot voorspelen volgens het voorgeschrevene in art. 26.
Artikel 26. Ongeoorloofde inlichting verstrekt door wijziging van de bieding.
- Indien een speler een speelsoort noemt, welke niet voorkomt in de bieding, die hij in die beurt tenslotte doet (zoals bij wijziging van een bod of bij het doen of verbeteren van een onjuist bod 1) en hij wordt later tegenspeler;
- en:
- a. indien de ten onrechte genoemde speelsoort een kleur was, geldt als straf, dat de leider de maat van de overtreder mag verbieden de eerste maal, dat hij mag voorspelen - de uitkomst inbegrepen - die kleur te spelen; dit geldt zo lang die maat aan slag blijft;
- b. indien de ten onrechte genoemde speelsoort Sans-Atout was en de maat van de overtreder moet uitkomen, dan geldt als straf, dat de leider van de maat van de overtreder mag vorderen in een door de leider voorgeschreven kleur uit te komen.
- Indien een speler een andere bieding in de plaats heeft gesteld van een doublet of een redoublet dan zijn de straffen genoemd in art. 27 onder (c) van toepassing.
1) behalve. zoals toegestaan volgens art. 24.
Artikel 27. Onvoldoende bod.
- Een op de beurt gedaan onvoldoend bod moet worden verbeterd, indien een tegenstander daarop de aandacht vestigt, en wel door vervanging van het bod door een voldoende bod of door een "pas" 1). Het mag niet worden vervangen door een doublet of door een redoublet. Indien de in de plaats gestelde bieding:
- a. het laagste voldoende bod is in de genoemde speelsoort dan gaat het bieden door, alsof er geen onregelmatigheid had plaats gehad;
- b. enig ander voldoende bod is, geldt als straf, dat de maat van de overtreder verder moet passen;
- c. "pas" is, geldt als straf, dat de maat van de overtreder verder moet passen; bovendien mag de leider, indien de maat van de overtreder moet uitkomen:
- 1. vorderen, dat de maat van de overtreder in een door de leider voorgeschreven kleur uitkomt; of
- 2. verbieden, dat de maat van de overtreder in een door de leider te noemen kleur uitkomt; dit verbod blijft bestaan zolang als de maat van de overtreder aan slag blijft.
- Indien een overtreder toch poogt een doublet of redoublet in de plaats te stellen van het onvoldoende bod moet deze bieding worden geannuleerd; hij moet dan passen en de overtreding is onderworpen aan de straf, vermeld onder c. van dit artikel.
- Indien een speler voor de beurt een onvoldoende bod doet is art. 31 van toepassing.
1) De overtreder heeft het recht de bied ing. welke hij in die beurt ten slotte wil doen, uit te kiezen, nadat de toepasselijke straffen vermeld zijn, en elke bieding die hij tevoren als vervanging heeft trachten te doen, wordt geannuleerd, maar art. 26 kan toepassing vinden.
VOOR DE BEURT BIEDEN. Art. 28 t/m 35
Artikel 28. Biedingen. die geacht worden in juiste volgorde te zijn gedaan.
- Een bieding wordt geacht in juiste volgorde te zijn gedaan,
- a. indien zij is gedaan zonder dat is gewacht op het passen van de rechter-tegenspeler, indien deze reglementair verplicht is te passen;
- b. indien zij is gedaan door een speler, die aan de beurt was om te bieden, terwijl een tegenstander voor de beurt heeft geboden en hiervoor nog geen straf is opgelegd; hierdoor komt de straf voor het voor de beurt bieden te vervallen en het bieden gaat verder alsof die tegenstander die keer niet heeft geboden.
Artikel 29. Gang van zaken na een bieding voor de beurt.
- Een bieding voor de beurt wordt geannuleerd, indien één der tegenstanders er de aandacht op vestigt. Het bieden gaat terug naar de speler wiens beurt het was om te bieden. De overtreder mag elke juiste bieding doen als hij aan de beurt is, maar de straffen genoemd in de artikelen 30, 31 of 32 kunnen van hem gevorderd worden.
Artikel 30. Voor de beurt passen.
- Wanneer een speler voor de beurt heeft gepast
- a. voordat iemand een bod heeft gedaan of wanneer het de beurt was van zijn rechter-tegenstander om te bieden, geldt als straf, dat de overtreder de eerste maal, dat het zijn beurt is om te bieden moet passen.
- b. nadat een speler een bod heeft gedaan en het was de beurt van zijn maat om te bieden, geldt als straf, dat de overtreder verder moet passen; de maat van de overtreder mag een juist bod doen of passen, maar hij mag in deze beurt niet doubleren of redoubleren; en indien de maat van de overtreder past en later moet uitkomen mag de leider
- 1. vorderen, dat de maat van de overtreder in een door de leider voorgeschreven kleur uitkomt, of
- 2. verbieden, dat de maat van de overtreder in een door de leider te noemen kleur uitkomt; dit verbod blijft bestaan zolang als de maat van de overtreder aan slag blijft.
Artikel 31. Voor de beurt bieden.
- Wanneer een speler voor de beurt een bod heeft gedaan
- a. voordat een speler een bieding heeft gedaan, geldt als straf, dat de maat van de overtreder verder moet passen;
- b. nadat een speler een bieding heeft gedaan en het was de beurt van de maat van de overtreder, geldt als straf, dat deze maat verder moet passen; en indien deze maat moet uitkomen mag de leider
- 1. vorderen, dat de maat van de overtreder in een door de leider voorgeschreven kleur uitkomt, of
- 2. verbieden, dat de maat van de overtreder in een door de leider te noemen kleur uitkomt; dit verbod blijft bestaan zolang als de maat van de overtreder aan slag blijft.
- c. nadat een speler een bieding heeft gedaan en het was de beurt van zijn rechter-tegenstander 1) om te bieden
- 1. indien deze tegenstander past moet het voor de beurt gedane bod, mits dit voldoende was, worden herhaald en is er geen straf. Zo het onvoldoende was, moet het worden verbeterd zoals voorzien in art. 27.
- 2. indien deze tegenstander een juist bod doet, doubleert of redoubleert 2) mag de overtreder op zijn beurt elke juiste bieding doen en geldt als straf, dat de maat van de overtreder de eerste maal, dat hij aan de beurt is om te bieden moet passen, terwijl art. 26 kan worden toegepast.
1) Een bieding, die gedaan is nadat een speler heeft geboden, terwijl het de beurt is van de linker-tegenstander om te bieden, wordt behandeld als een wijziging van de bieding, zodat art. 25 van toepassing is.
2) Een onjuiste bieding van deze tegenstander kan op de gebruikelijke wijze worden gestraft, waarna dit artikel sub. c2 van toepassing is.
Artikel 32. Voor de beurt doubleren of redoubleren.
- Wanneer een speler voor de beurt heeft gedoubleerd of geredoubleerd en art. 36 of art. 37 is niet van toepassing:
- a. als het de beurt van de maat van de overtreder was om te bieden geldt als straf, dat deze maat verder moet passen; de overtreder mag later, als hij aan de beurt is niet hetzelfde bod doubleren of redoubleren, dat hij voor de beurt had gedoubleerd of geredoubleerd bovendien mag de leider, indien de maat van de overtreder moet uitkomen
- 1. vorderen, dat de maat van de overtreder in een door de leider voorgeschreven kleur uitkomt, of
- 2. verbieden, dat de maat van de overtreder in een door de leider te noemen kleur uitkomt; dit verbod blijft bestaan zolang als de maat van de overtreder aan slag blijft;
- b. als het de beurt was van de rechter-tegenspeler om te bieden
- 1. en deze past, moet het doublet of het redoublet worden herhaald en is er geen straf;
- 2. en deze een bod doet, mag de overtreder op zijn beurt elke juiste bieding doen, maar geldt als straf, dat zijn maat verder moet passen en art. 26 kan worden toegepast.
- a. als het de beurt van de maat van de overtreder was om te bieden geldt als straf, dat deze maat verder moet passen; de overtreder mag later, als hij aan de beurt is niet hetzelfde bod doubleren of redoubleren, dat hij voor de beurt had gedoubleerd of geredoubleerd bovendien mag de leider, indien de maat van de overtreder moet uitkomen
Artikel 33. Gelijktijdig bieden.
- Een bieding. die gelijktijdig wordt gedaan met die van een speler wiens beurt het was om te bieden, wordt als een volgende bieding beschouwd.
Artikel 34. Op de beurt bieden na een onjuiste bieding.
- Een bieding van een speler van de niet-overtredende partij na een onjuiste bieding van zijn rechtertegenspeler en voordat een straf is opgelegd, heft het recht op straf voor de overtreding op. De onjuiste bieding wordt als juist behandeld, behalve dat een ontoelaatbaar doublet of redoublet of een bod meer dan zeven trekken als een "pas" wordt beschouwd; art. 35 of art. 37 kan worden toegepast.
Artikel 35. Behoud van het recht om te bieden.
- Een biedbeurt kan een speler niet ontgaan als gevolg van één of meer pas-biedingen, die gevolgd zijn op een voor de beurt passen, indien er intussen niet een bod is gedaan. Al deze pas-biedingen worden geannuleerd, het bieden gaat terug naar de speler wiens beurt werd overgeslagen en het bieden gaat verder alsof er geen onregelmatigheid had plaats gehad.
ONTOELAATBARE BIEDINGEN. Art. 36 t/m 39
Artikel 36. Ontoelaatbaar doublet of redoublet.
- Elk volgens art. 19 niet toegestaan doublet of redoublet wordt geannuleerd en:
- a. indien de overtreder een bod heeft gedoubleerd of geredoubleerd, dat zijn partij reeds heeft gedoubleerd of geredoubleerd:
- 1. mag de overtreder in de plaats hiervan een juist bod doen en geldt als straf, dat zijn maat verder moet passen en, zo de maat van de overtreder moet uitkomen, mag de leider het uitkomen in de kleur, die onrechtmatig werd gedoubleerd, verbieden, hetgeen geldt zolang de maat aan slag blijft;
- 2. mag de overtreder in de plaats hiervan passen en geldt als straf, dat zijn maat verder moet passen, dat elk lid van de niet-overtredende partij elk voorafgaand doublet of redoublet ongeldig mag verklaren en dat de leider, indien de maat van de overtreder moet uitkomen, mag:
- 1. vorderen, dat de maat van de overtreder in een door de leider voorgeschreven kleur uitkomt of
- 2. verbieden dat de maat van de overtreder in een door de leider te noemen kleur uitkomt; dit verbod blijft bestaan zolang de maat aan slag blijft;
- b. indien de overtreder een bod van zijn eigen partij doubleert of een ongedoubleerd contract redoubleert, dan wel doubleert terwijl er geen bod is gedaan, moet de overtreder, als het zijn beurt is, een juiste bieding doen en geldt als straf, dat zijn maat de eerste maal, dat hij aan de beurt is; om te bieden, moet passen. Indien de niet-overtredende partij afziet van het recht op straf of dit recht verspeeld heeft zoals voorzien in art. 11, dan wordt de overtreder geacht te hebben gepast en het bieden gaat verder alsof er geen onregelmatigheid had plaats gehad.
- a. indien de overtreder een bod heeft gedoubleerd of geredoubleerd, dat zijn partij reeds heeft gedoubleerd of geredoubleerd:
Artikel 37. Bod, doublet of redoublet, terwijl men verplicht is te passen.
- Een bod, doublet of redoublet van een speler, die reglementair verplicht is te passen, vervalt en als straf geldt, dat beide spelers van de overtredende partij verder moeten passen en indien de maat van de overtreder moet uitkomen, mag de leider
- a. vorderen, dat de maat van de overtreder in een door de leider voorgeschreven kleur uitkomt; of
- b. verbieden, dat de maat van de overtreder in een door de leider te noemen kleur uitkomt: dit verbod blijft bestaan zolang als de maat van de overtreder aan slag blijft.
- Indien de niet-overtredende partij afziet van het recht op straf of dit recht verspeeld heeft zoals voorzien in art. 11 dan wordt het bod, doublet of redoublet, mits overigens reglementair, voor die beurt van kracht; indien de overtreder echter voor de verdere duur van het bieden verplicht was te passen, moet hij bij volgende beurten weer passen.
Artikel 38. Bod van meer dan zeven trekken.
- Het spelen van of het verkrijgen van een score bij een contract van meer dan zeven trekken is nimmer toegestaan. Een bod van meer dan zeven trekken door een speler vervalt en als straf geldt, dat beide spelers van de overtredende partij verder moeten passen en, indien de maat van de overtreder moet uitkomen mag de leider
- a. vorderen, dat de maat van de overtreder in een door de leider voorgeschreven kleur uitkomt; of
- b. verbieden, dat de maat van de overtreder in een door de leider te noemen kleur uitkomt; dit verbod blijft bestaan zo lang als de maat van de overtreder aan slag blijft.
- Indien de niet-overtredende partij afziet van het recht, op straf of dit recht heeft verspeeld, zoals voorzien in art. 11, dan moet de overtreder zijn bod vervangen door een "pas"; elke bieding, die na zijn onjuiste bod mocht zijn gedaan, vervalt en het bieden wordt voortgezet alsof er geen onregelmatigheid had plaats gehad.
Artikel 39. Bieding, nadat het bieden is gesloten.
- Een bieding, die wordt gedaan nadat het bieden is gesloten, vervalt en:
- a. indien het een "pas" is van een tegenspeler of enige bieding van de leider of de blinde dan is er geen straf;
- b. indien het een bod, doublet of redoublet van een tegenspeler is, geldt als straf, dat de leider
- 1. van de maat van de overtreder mag vorderen, dat hij de eerste keer dat hij moet voorspelen dit in een door de leider voorgeschreven kleur zal doen; of
- 2. de maat van de overtreder mag verbieden de eerste keer, dat hij moet voorspelen, dat te doen in een door de leider te noemen kleur; dit verbod blijft bestaan zolang als de maat van de overtreder aan slag blijft.
CONVENTIONELE EN PSYCHISCHE BIEDINGEN. Art. 40
Artikel 40. Afspraken tussen de maats.
- Een speler mag elke bied- of speelwijze toepassen (met inbegrip van een opzettelijk misleidende bieding, zoals een "psychisch bod" of een bied- of speelwijze, die afwijkt van algemeen aanvaarde of vooraf meegedeelde conventies) zonder voorafgaande aankondiging, mits zulks niet is gebaseerd op een afspraak met zijn maat; doch
- a. een speler mag niet een bied- of speelwijze toepassen, gebaseerd op een onderlinge afspraak, tenzij redelijkerwijze mag worden verwacht, dat het andere paar de betekenis begrijpt, of zijn partij het gebruik van zulk een bied- of speelwijze heeft aangekondigd, voordat één van beide spelers zijn kaarten heeft ingezien;
- b. indien de wedstrijdleider van oordeel is, dat een paar is benadeeld door het verzuim van de tegenpartij, de betekenis van een bied- of speelwijze uit te leggen, mag hij een arbitrale score toekennen;
- c. de organisatie, die de wedstrijd uitschrijft, kan telkenmale speciale regelingen treffen betreffende het gebruik van conventies. Men mag een lijst opstellen van speciale conventies, die al dan niet mogen worden gebruikt of waarvan het gebruik afhankelijk is van de goedkeuring door het wedstrijdcomité of de betrokken wedstrijdleider;
- d. de organisatie, die de wedstrijd uitschrijft kan gedrukte systeemkaarten verschaffen waarop de maats verplicht zijn hun conventies te vermelden; de organisatie kan regels voor het gebruik hiervan treffen;
- e. gedurende het bieden mag een speler om uitleg vragen van een door een tegenstander gebezigde conventionele bieding. Deze uitleg mag alleen gevraagd worden door de speler wiens beurt het is om te bieden. Gedurende het spelen mag de leider (doch een tegenspeler niet) uitleg vragen van een conventionele bieding of speelwijze van een tegenstander. De gevraagde uitleg mag alleen gegeven worden door de maat van degeen, die de conventionele bieding of speelwijze toepaste. Indien de speler, die de toelichting vroeg, omtrent de betekenis van de bied- of speelwijze in twijfel blijft verkeren, behoort hij meteen de wedstrijdleider te ontbieden; deze kan vorderen, dat de conventie zodanig wordt uiteengezet, dat de rechten van beide partijen gewaarborgd zijn.