Sjabloon:1997:HV1
DEEL I JUISTE GANG VAN ZAKEN Art. 17 t/m 22
PARAGRAAF I Biedperiode Art. 17 t/m 22
ARTIKEL 17 Tijdsduur van het bieden
A. Begin van de biedperiode
De biedperiode van een spel begint voor een partij, als één van beide spelers zijn hand inziet.
B. De eerste bieding
De speler die op het bord als gever is aangeduid, doet de eerste bieding.
C. Volgende biedingen
De speler links van de gever doet de tweede bieding, en daarna biedt elke speler op zijn beurt volgens de wijzers van de klok.
D. Kaarten van een verkeerd bord
Als een speler een bieding doet met kaarten die hij per ongeluk uit een verkeerd bord genomen heeft, wordt die bieding geannuleerd. Als de LT van de overtreder daarop al een bieding had gedaan, moet de wedstrijdleider kunstmatige arbitrale scores toekennen (zie artikel 90 voor straffen), als de bieding die de overtreder met de juiste kaarten doet, op één of andere manier aanzienlijk afwijkt van zijn ingetrokken bieding 1). Als de overtreder zijn ingetrokken bieding herhaalt wanneer hij het bord waaruit hij de kaarten verkeerdelijk had genomen, moet spelen, mag de wedstrijdleider het bord normaal laten spelen, maar hij moet kunstmatige arbitrale scores toekennen (zie artikel 90) als de bieding van de overtreder op enige manier afwijkt van de oorspronkelijke ingetrokken bieding.
1) De LT van de overtreder moet zijn voorgaande bieding herhalen.
E. Einde van de biedperiode
De biedperiode eindigt als alle vier de spelers passen, of als, nadat er drie keer in volgorde is gepast na een bieding, de uitkomst met de beeldzijde naar boven op tafel is gelegd (als een pas voor de beurt geaccepteerd is, zie artikel 34).
ARTIKEL 18 Bod
A. Juiste wijze
Een bod noemt een aantal trekken, van één tot zeven, en een speelsoort (pas, doublet en redoublet zijn biedingen, maar geen bod).
B. Het opheffen van een bod
Een bod heft een vorig bod op als het óf hetzelfde aantal trekken in een hogere speelsoort aanduidt, óf een groter aantal trekken in welke speelsoort dan ook.
C. Voldoende bod
Een bod dat het onmiddellijk eraan voorafgaande bod opheft, is een voldoende bod.
D. Onvoldoende bod
Een bod dat het onmiddellijk eraan voorafgaande bod niet opheft, is een onvoldoende bod.
E. Rangorde van de speelsoorten
De rangorde van de speelsoorten in afdalende volgorde is: sans atout (zonder troef), schoppen, harten, ruiten, klaveren.
F. Andere manieren
Zonale organisaties mogen andere manieren voor het bieden toelaten 1).
1) De Europese Bridge League staat het gebruik van biddingboxes toe (zie Appendix).
ARTIKEL 19 Doublet en redoublet
A. Doublet
1. Reglementair doublet
- Een speler mag alleen het laatst voorafgaande bod doubleren. Dat bod moet zijn gedaan door een tegenstander; tussen het bod en het doublet mag alleen gepast zijn.
2. Juiste wijze van doubleren
- Een speler behoort bij het doubleren niet het aantal trekken of de speelsoort te noemen. De enige juiste term is “doublet” 2).
3. Doublet van een foutief genoemd bod
- Als een speler bij het doubleren het bod, of het aantal trekken, of de speelsoort op onjuiste wijze noemt, wordt hij geacht het werkelijk gedane bod te hebben gedoubleerd (artikel 16 - Ongeoorloofde informatie - kan van toepassing zijn).
2) De enige juiste term in Vlaanderen is "dubbel".
B. Redoublet
1. Reglementair redoublet
- Een speler mag alleen het laatst voorafgaande doublet redoubleren. Dat doublet moet zijn gedaan door een tegenstander; tussen het doublet en het redoublet mag alleen gepast zijn.
2. Juiste wijze van redoubleren
- Bij het redoubleren behoort een speler niet het aantal trekken of de speelsoort te noemen. De enige juiste term is “redoublet” 3).
3. Redoublet van een foutief genoemd bod
- Als een speler bij het redoubleren het gedoubleerde bod, of het aantal trekken, of de speelsoort op onjuiste wijze noemt, wordt hij geacht het werkelijk gedane bod te hebben geredoubleerd (artikel 16 - Ongeoorloofde informatie - kan van toepassing zijn).
3) De enige juiste term in Vlaanderen is "herdubbel".
C. Opheffing van doublet of redoublet
Elk doublet of redoublet wordt opgeheven door een volgend reglementair bod.
D. Scoreberekening van een gedoubleerd of geredoubleerd contract
Als een gedoubleerd of geredoubleerd bod niet gevolgd wordt door een reglementair bod, worden de scores verhoogd zoals voorzien in artikel 77.
ARTIKEL 20 Herhaling en uitleg van biedingen
A. Bieding die niet duidelijk is verstaan
Een speler die een bieding niet duidelijk verstaat, mag onmiddellijk verlangen dat deze bieding herhaald wordt.
B. Herhaling van het bieden tijdens de biedperiode
Tijdens de biedperiode heeft elke speler het recht om alle voorafgaande biedingen te laten herhalen mits het zijn beurt is om te bieden, tenzij hij reglementair moet passen; alerteren behoort opgenomen te worden in de herhaling.
C. Herhaling na de afsluitende pas
1. Wiens uitkomst
- Na de afsluitende pas heeft elke tegenspeler het recht te vragen of hij moet uitkomen (zie artikelen 47E en 41).
2. Herhaling van het biedverloop
- Zowel de leider als elke tegenspeler mag bij zijn eerste beurt om te spelen, een herhaling vragen van alle 1) voorafgaande biedingen (zie artikelen 41B en 41C).
1) Een speler mag niet vragen om een gedeeltelijke herhaling van vooraf gedane biedingen en mag de herhaling niet afbreken voordat deze voltooid is.
D. Wie mag het biedverloop herhalen?
Alleen een tegenstander mag aan een verzoek om herhaling van de biedingen voldoen.
E. Verbetering van een fout in de herhaling
Alle spelers, met inbegrip van de blinde of een speler die reglementair moet passen, zijn er verantwoordelijk voor dat fouten in de herhaling meteen verbeterd worden (zie artikel 12C1 ingeval er schade ontstaat omdat een herhaling niet verbeterd is).
F. Uitleg van biedingen
1. Tijdens het bieden
- Tijdens het bieden en vóór de afsluitende pas, mag iedere speler die aan de beurt is om te bieden, verzoeken 2) om een volledige uitleg van het bieden van de tegenstanders (er mogen vragen gesteld worden over de werkelijk gedane biedingen, of over relevante biedingen die mogelijk waren maar niet gedaan werden); in de regel behoort de partner van de speler die de desbetreffende bieding heeft gedaan, het antwoord te geven (zie artikel 75C).
2. Tijdens het spelen
- Na de afsluitende pas en gedurende de hele speelperiode mag elke tegenspeler die aan de beurt is om te spelen, verzoeken 2) om een uitleg van het bieden van de tegenpartij. De leider mag verzoeken om een uitleg van een bieding of van de speelconventies van een tegenspeler, als hij of de blinde aan de beurt is om te spelen.
2) Artikel 16 kan van toepassing zijn en organiserende instanties mogen regels stellen voor op schrift gestelde uitleg.
ARTIKEL 21 Bieding gebaseerd op onjuiste informatie
A. Bieding gebaseerd op verkeerd begrijpen of verstaan van de bieding
Een speler heeft geen verhaal als hij een bieding heeft gedaan op basis van verkeerd begrijpen of verstaan van de bieding.
B. Bieding gebaseerd op onjuiste informatie van een tegenstander
1. Verandering van de bieding
- Tot het einde van de biedperiode (zie artikel 17E) mag een speler straffeloos een bieding wijzigen als het waarschijnlijk is dat hij die bieding deed als gevolg van onjuiste informatie van een tegenstander, mits zijn eigen partner daarna nog geen bieding heeft gedaan. Het niet meteen alerteren na een conventionele bieding of bijzondere afspraak, wanneer dit alerteren voorgeschreven wordt door de organiserende instantie, wordt beschouwd als onjuiste informatie.
2. Wijzigingen van de bieding door een tegenstander na rectificatie
- Wanneer een speler het verkiest, een bieding te veranderen vanwege onjuiste informatie (zie 1. hierboven), mag zijn LT op zijn beurt elke daarna gedane bieding straffeloos wijzigen (tenzij zijn ingetrokken bieding informatie overbracht die de niet-overtredende partij zou kunnen benadelen; in dit geval mag de wedstrijdleider een arbitrale score toekennen). (Wat betreft ongeoorloofde informatie door ingetrokken biedingen, zie artikel 16C.)
3. Te laat om bieding te wijzigen
- Als het te laat is om een bieding te wijzigen, kan de wedstrijdleider een arbitrale score toekennen (artikel 40C kan van toepassing zijn).
PARAGRAAF II Bieden is gesloten
ARTIKEL 22 De gang van zaken nadat het bieden is gesloten
A. Geen van de spelers heeft een bod gedaan
Als geen der spelers een bod heeft gedaan en het bieden is gesloten, worden de handen ongespeeld in het bord teruggestoken. Er mag niet opnieuw gegeven worden.
B. Er is een bod gedaan
Als een speler een bod heeft gedaan, wordt het laatste bod het contract en begint het spelen.