Sjabloon:1975:HVIII
HOOFDSTUK VIII DE SCORE
Algemeen
Artikel 72. Het scoren bij wedstrijd-bridge
- De score-tabel voor robber-bridge is van toepassing op wedstrijd-bridge met de volgende uitzonderingen:
- Trekpunten, behaald op een bord, tellen niet mee voor het maken van een manche op het volgende gespeelde bord; er worden punten gegeven als premie voor het maken van een deelscare of een manche-contract, maar niet voor het winnen van een robber;
- voor honneurs worden geen punten gegeven in wedstrijden om matchpunten of internationale matchpunten.
Artikel 73. Score-tabel voor wedstrijd-bridge
Artikel 74. Score-methoden
- Bijzondere score-methoden zijn toegestaan indien zij zijn goedgekeurd door de organiserende instantie. Deze dient voor het begin van iedere wedstrijd de voorwaarden te publiceren waaronder zal worden gespeeld met name de voorwaarden voor deelname, de methode volgens welke zal worden gescoord, de wijze waarop de winnaars zullen worden bepaald en hoe de rangorde zal worden bepaald indien twee of meer deelnemers gelijk eindigen.
- Deze spelregels erkennen de volgende score-methoden:
- a) toekenning van matchpunten, waarbij aan iedere deelnemer voor scores, behaald door verschillende deelnemers die hetzelfde bord hebben gespeeld en wier scores met de zijne worden vergeleken, 2 score-eenheden (matchpunten of halve matchpunten) worden toegekend voor iedere score lager dan de zijne, 1 eenheid voor iedere score gelijk aan de zijne en 0 eenheden voor iedere score hoger dan de zijne;
- b) toekenning van internationale matchpunten, waarbij voor elk bord het totale verschil tussen de twee vergeleken scores (waarbij punten voor honneurs niet meetellen) wordt omgezet in IMP's volgens onderstaande tabel:
- c) toekenning van scorepunten.
- c) toekenning van scorepunten.
Artikel 75. Taak van de officiële scorer
- De wedstrijdleider is verantwoordelijk voor het noteren van de score, maar hij mag een of meer scorers aanwijzen om deze taak onder zijn toezicht te vervullen.
- De taak van de wedstrijdleider of de scorers omvat: het gereedmaken van een officiële lijst waarop de score van iedere deelnemer op ieder bard wordt vermeld, alsmede zijn score en rangnummer voor de zitting en voor de gehele wedstrijd; het zo snel mogelijk en op zo in het oog vallend mogelijke wijze bekendmaken van de officiële uitslag, opdat de spelers ervan kunnen kennisnemen; het controleren van de door de spelers genoteerde scores; het verbeteren van kennelijk onjuiste scores en het teruggeven van mogelijk onjuist ingevulde score-formulieren ter verificatie of verbetering.
Artikel 76. Het noteren van de score
- Na het beëindigen van het spelen van elk bord berekent de Noord-speler de score en noteert deze op het daarvoor bestemde formulier met de volgende gegevens:
- a) het nummer van het gespeelde bord, de richting en het nummer van ieder paar (bij individuele wedstrijden van iedere speler);
- b) het contract, eventueel met de vermelding gedoubleerd of geredoubleerd;
- c) de leider (Noord, Zuid, Oost of West);
- d) de behaalde punten en de partij die ze behaalde;
- e) alle andere gegevens die op het score-formulier worden gevraagd.
Artikel 77. Het controleren van de score
- De Oostspeler of de Westspeler controleert de score om zich ervan te verzekeren dat deze goed is genoteerd en parafeert het score-formulier op de daarvoor bestemde plaats.
Score op basis van matchpunten
Artikel 78. Notering van matchpunten bij viertallenwedstrijden met gebruik van de 'punt per bord' score-methode
- Bij viertallenwedstrijden, waarbij de uitslag wordt bepaald aan de hand van de behaalde matchpunten, worden de scores zodanig genoteerd, dat een snelle vergelijking mogelijk is tussen de scores van Noord-Zuid en Oost-West van ieder viertal op elk bord. Aan een viertal worden 2 matchpunten toegekend als het totaal van zijn score in de Noord-Zuid- en in de Oost-Westlijn positief is en meer dan 10, 1 matchpunt als het verschil l0 of nihil is en 0 matchpunten als het totaal meer dan 10 punten negatief is.
Artikel 79. Aanwijzing van de winnaars in wedstrijden waarvan de uitslag wordt bepaald aan de hand van de behaalde matchpunten
- De aan iedere deelnemer toegekende matchpunten worden opgeteld en de deelnemer met het grootste aantal matchpunten wordt tot winnaar verklaard. Ingeval de voorwaarden waaronder wordt gespeeld vereisen, dat de deelnemers in afdelingen of groepen worden ingedeeld, dient tevoren te worden bekendgemaakt of één winnaar zal worden aangewezen voor het gehele veld of een afzonderlijke winnaar voor elke afdeling of groep.
Artikel 80. Het gelijk eindigen van twee of meer deelnemers
- In een wedstrijd, waarbij de uitslag wordt bepaald aan de hand van de behaalde matchpunten delen gelijk geëindigde deelnemers gelijkelijk de eer, maar het wedstrijdcomité kan naar eigen goeddunken uitmaken, dat voor de toekenning van de prijzen van gelijk eindigende deelnemers een rangorde zal worden bepaald. In een kwalificatieronde kan deze rangorde worden bepaald om uit te maken welke deelnemer zich heeft gekwalificeerd.
- De organiserende instantie kan aangeven onder welke voorwaarden de rangorde van gelijk eindigende deelnemers al of niet zal worden bepaald. Zij kan regelingen bekendmaken die hierop betrekking hebben.
Artikel 81. Bepaling van de rangorde bij gelijk eindigen in paren- of individuele wedstrijden
- Indien is beslist dat voor gelijk eindigende deelnemers een rangorde moet worden bepaald, wordt elk bord dat iedere gelijk geëindigde deelnemer heeft gespeeld hiervoor meegeteld, ongeacht of de gelijk geëindigde deelnemers dezelfde of verschillende borden speelden of in dezelfde of in verschillende afdelingen. Op borden, gespeeld door twee of meer gelijk geëindigde deelnemers, worden 2 punten toegekend voor elk bord aan diegene van hen, van wie de op dat bord behaalde matchpunt-score hoger is dan die van één met hem gelijk geëindigde deelnemer 1).
- Op borden, die slechts door één van de gelijk geëindigde deelnemers zijn gespeeld, worden hem 2 punten toegekend voor elke score aan matchpunten boven het gemiddelde, 1 punt voor het gemiddelde en 0 punten voor een score beneden het gemiddelde. De met anderen gelijk geëindigde deelnemer, die op deze wijze de meeste punten krijgt toegekend, neemt in de onderlinge rangorde de eerste plaats in.
1) Voorbeeld: Als drie deelnemers gelijk zijn geëindigd en hetzelfde bord speelden, zullen hun 4, 2 en 0 punten worden toegekend, indien ieder op dat bord een verschillende matchpunten-score behaalde, of 4, 1 en 1 punt, indien een van hen de meeste matchpunten behaalde en de andere twee een gelijk, maar lager resultaat.
Artikel 82. Bepaling van de rangorde bij gelijk eindigen in viertallenwedstrijden waarvan de uitslag wordt bepaald aan de hand van de behaalde matchpunten
- Als slechts twee viertallen gelijk zijn geëindigd, die tegen elkaar hebben gespeeld, wordt het viertal dat in de onderlinge wedstrijd de meeste matchpunten heeft gescoord het hoogst geplaatst. Als deze viertallen ook in die wedstrijd gelijk zijn geëindigd, wordt het viertal dat daarin het grootste aantal score punten behaalde het hoogst geplaatst. Als de beide viertallen zowel evenveel matchpunten als scorepunten hebben behaald of niet tegen elkaar hebben gespeeld, wordt het viertal dat op alle gespeelde spellen in totaal het hoogste aantal scorepunten behaalde het hoogst geplaatst.
- Als meer dan twee viertallen gelijk eindigen, kan de organiserende instantie aangeven op welke wijze de rangorde zal worden bepaald. Zij kan regelingen bekendmaken die hierop betrekking hebben.
Score op basis van internationale matchpunten
Artikel 83. Het noteren van de punten
- Van ieder bord wordt de score afzonderlijk genoteerd overeenkomstig een door de Wereld Bridge Federatie vastgestelde schaal, waarbij het totaal aan scorepunten (waarin geen punten voor honneurs zijn begrepen), behaald op dat bord, wordt omgezet in het daarvoor bepaalde aantal in ternationale matchpunten (zie artikel 74).
Artikel 84. Aanwijzing van de winnaars
- De aan iedere deelnemer toegekende internationale matchpunten worden opgeteld. Het verkregen totaal kan rechtstreeks dienen om de winnaars aan te wijzen, maar kan ook worden omgezet in andere eenheden volgens door de organiserende instantie bekendgemaakte regels.
Artikel 85. Het gelijk eindigen van twee of meer deelnemers
- Indien twee of meer deelnemers gelijk eindigen kan hun onderlinge rangorde worden bepaald, mits de wijze waarop dit zal geschieden is goedgekeurd door de organiserende instantie en vóór de aanvang van het toernooi is bekendgemaakt aan alle deelnemers.
Score op basis van scorepunten
Artikel 86. Aanwijzing van de winnaars in wedstrijden waarvan de uitslag wordt bepaald aan de hand van de behaalde scorepunten
- In een wedstrijd waarbij de uitslag wordt bepaald aan de hand van de behaalde scorepunten is de winnaar de deelnemer, die een hogere netto score heeft behaald dan enige andere deelnemer met wie zijn score is vergeleken. De punten voor honneurs (zie de tabel in artikel 73) worden bij deze wedstrijden wel genoteerd.
Artikel 87. Bepaling van de rangorde bij gelijk eindigen van twee of meer deelnemers
- De organiserende instantie kan aangeven of bij gelijk eindigen van deelnemers al of niet hun onderlinge rangorde zal worden bepaald. Zij kan regelingen bekendmaken die hierop betrekking hebben.
Tijdslimiet voor het herstellen van fouten
Artikel 88. Gewonnen slagen
- Omtrent het aantal gewonnen slagen behoort overeenstemming te zijn verkregen voordat alle vier handen weer in het bord zijn opgeborgen. Als daarna verschil van mening hieromtrent blijkt te bestaan moet de wedstrijdleider worden ontboden. Geen correctie mag plaatsvinden tenzij de wedstrijdleider ontboden is vóór de ronde is geëindigd (zie artikel 8 en artikel 71).
- Een fout in het berekenen of noteren van de overeengekomen score, begaan door hetzij een speler, hetzij een scorer, kan worden hersteld tot het einde van de periode die door de organiserende instantie daarvoor is aangegeven. Indien niet anders is bepaald eindigt de periode voor correcties 30 minuten nadat de officiële uitslag is gereedgekomen en bekendgemaakt.