Overleg sjabloon:2017:6D

Uit Spelregels voor tafelarbiters

Als het spel nog nooit gespeeld is, en dàn wordt een 12-14 kaarten probleem gedetecteerd, dan moet opnieuw geschud worden.

Als op de clubavond in een latere ronde het spel herkend wordt uit de vorige clubavond (er is niet opnieuw geschud en gegeven), dan wordt het resultaat uit de eerdere ronden geannuleerd en wordt het bord alsnog geschud. Dat probleem kan worden voorkomen, door handen van het bord na afloop van het spelen omgekeerd in het bord te stoppen.

Couperen is aanbevolen. Als er 'geritst' wordt, kan de gever de onderste kaart zien. Couperen neemt dit eventueel vergaarde, illegale voordeel weg.

Een rondpas mag niet worden overgegeven. Een citaat van B.C.Roken Pas: https://www.nbbclubsites.nl/club/4071/pagina/246146 (het deel spelregels)


Wij komen om te spelen, niet om te passen

Een regelmatig terugkerende kreet van, vooral, onervaren bridgers. Natuurlijk is het niet leuk als u zich verheugt op een leuk spelletje en er wordt rondgepast. Volgens de spelregels moeten de kaarten nu in het bord teruggestoken worden. Vaak wordt vergeten die kaarten, per hand, nog even te schudden, opdat het voor de volgende speler niet op voorhand duidelijk is, dat er gepast werd.

De argumenten vóór om alsnog te schudden en te delen:

  • we vinden het zonde van de tijd en een gemiste kans op een top als we nu passen en met het volgende spel verder gaan.

De argumenten tegen (en dus voor het volgen van de spelregels):

  • U komt niet om te spelen, maar u komt om te bridgen. Passen hoort ook bij bridge, dus waarom niet gewoon passen en doorgaan? Soms kan je zelfs wat tijdachterstand inlopen.
  • Dat u past betekent niet, dat er anderen zijn die met andere biedafspraken met deze kaart wel iets zullen bieden (denk aan zwakke SA, Multi en Muiderberg). Als u past en terugsteekt, moet u aan het einde van de zitting eens kijken wat er allemaal op dat spel is gebeurd. Het zal u verbazen.
  • Als het gebruikelijk is om over te schudden, weet iedereen vanaf de tweede ronde, dat bij twijfel op de derde of vierde hand toch maar geopend moet worden, want de vorige ronde is immers ook gespeeld; anders hadden ze wel overgeschud. Dit is natuurlijk een vervelende vorm van ongeoorloofde informatie.
  • Als je in de eerste ronde een fout maakt (je telt 9 punten omdat ruiten aas verborgen zat), ga je na de rondpas opnieuw schudden en kom je weg met je fout. Als het in de vierde ronde gebeurt, wordt een pas genoteerd waar alle andere paren in 2SA zaten. Dat is oneerlijk. Dit geval is mij een keer overkomen toen mijn partner na de vierde pas ontdekte dat hij nog een ruiten aas had.

Kortom: 4 zakelijk onderbouwde argumenten om niet over te schudden, tegenover 1 gevoelsargument om de spelregels te negeren. Even een misverstand rechtzetten: Een rondpas levert 0 punten op. Dit is zeker geen “nul” en als dat er wel een is, heeft uw tegenstander een top. 0 punten is beter dan -110 en slechter dan +50. Vaak eindigt een rondpas rondom een midden-score.

Een bridger met voldoende ervaring is ongetwijfeld al één of meerdere keren tegen de nadelen van het overschudden aangelopen en heeft ook geen probleem met het terugsteken in het bord. Ik begrijp dan ook niet dat clubbestuurders open staan voor deze discussie. Er zijn genoeg andere spelregels waar je je mag afvragen of dat allemaal zo eerlijk geregeld is, maar daar maakt kennelijk niemand zich druk om. Het wordt helemaal bizar als in het clubreglement wordt opgenomen dat na een rondpas moet worden overgeschud.

En dat allemaal onder het mom van een “gezelligheidsclub” en “onzinnige regeltjes”. Een beetje volwassen bestuur moet toch beter weten.