Sjabloon:1987:HV2II

Uit Spelregels voor tafelarbiters

§ II Het wijzigen van een bieding Art. 25 t/m 26

Artikel 25 wijzigen van biedingen, al dan niet reglementair

A. Onmiddellijke verbetering van een vergissing

Een speler mag een abusievelijk gedane bieding vervangen door zijn voorgenomen bieding, maar alléén als hij dit doet of tracht te doen zonder denkpauze. Indien de laatste bieding reglementair is, wordt deze straffeloos gehandhaafd; indien zij niet reglementair is, is deze bieding onderworpen aan het toepasselijke artikel.

B. Verbetering die niet onmiddellijk, óf doelbewust plaatsvindt

Als een bieding wordt vervangen en lid A niet van toepassing is:

1. Vervangende bieding geaccepteerd
De vervangende bieding mag geaccepteerd (als reglementair behandeld) worden door de LT van de overtreder; in dat geval blijft de tweede bieding gehandhaafd; het biedverloop gaat verder zonder strafmaatregel. De vervangende bieding van de overtreder blijft straffeloos gehandhaafd en de LT van de overtreder mag zijn bieding straffeloos intrekken als:
- deze LT een bieding heeft gedaan voordat de aandacht op de overtreding is gevestigd,
en:
- de wedstrijdleider vaststelt dat de LT zijn bieding bedoelde als volgend op de oorspronkelijke bieding van de overtreder in die beurt.
2. Niet geaccepteerd
Als de vervangende bieding niet geaccepteerd wordt, wordt hij geannuleerd, en:
(a) Eerste bieding onreglementair
Als de eerste bieding onreglementair was, is de overtreder onderworpen aan het toepasselijke artikel (en de voorspeelstraffen van artikel 26 kunnen van toepassing zijn op de tweede bieding).
(b) Eerste bieding reglementair
Als de eerste bieding reglementair was, moet de overtreder:
(1) Eerste bieding handhaven
óf: zijn eerste bieding handhaven, in welk geval (strafbepaling) zijn partner moet passen wanneer het de eerstvolgende maal zijn beurt is om te bieden (zie artikel 23 A ingeval de pas de niet overtredende partij benadeelt).
(2) Vervangen door een andere bieding
óf: een willekeurige andere reglementaire bieding doen, in welk geval (strafbepaling) zijn partner verder moet passen (zie artikel 23 A ingeval de pas de niet overtredende partij benadeelt).
(c) Voorspeelstraffen
In beide gevallen (b)(1) en (b)(2) hierboven, zal de partner van de overtreder onderworpen zijn aan een voorspeelstraf (zie artikel 26) als hij tegenspeler wordt.

Artikel 26 Bieding ingetrokken, voorspeelstraffen

Ingeval een bieding van een overtreder wordt ingetrokken en hij een andere 1) definitieve bieding in die beurt kiest, zijn er de volgende mogelijkheden als hij tegenspeler wordt:

A. Bieding die duidde op een bepaalde kleur

Als de ingetrokken bieding duidde op een bepaalde kleur/kleuren, en:

1. Kleur wordt later aangeduid
Als die kleur later aangeduid wordt door dezelfde speler, is er geen voorspeelstraf.
2. Kleur wordt later niet aangeduid
Als die kleur later niet door dezelfde speler wordt aangeduid, mag de leider (strafbepaling)
- ofwel de partner van de overtreder voorschrijven de aangeduide kleur (of een bepaalde aangeduide kleur) bij de eerste gelegenheid voor te spelen, met inbegrip van de uitkomst,
- ofwel de partner van de overtreder verbieden de aangeduide kleur (of een bepaalde aangeduide kleur) bij de eerste gelegenheid voor te spelen, met inbegrip van de uitkomst; dit verbod blijft van kracht zolang de partner van de overtreder aan slag blijft.

B. Andere ingetrokken biedingen

Voor wat betreft andere ingetrokken biedingen, mag de leider (strafbepaling) de partner van de overtreder verbieden enige willekeurige kleur 2) bij de eerste gelegenheid voor te spelen, met inbegrip van de uitkomst; dit verbod blijft van kracht zolang de partner van de overtreder aan slag blijft.

2) De leider noemt de kleur wanneer de partner van de overtreder voor het eerst aan slag is.


1) Een bieding die wordt herhaald en op dat moment een duidelijk andere betekenis heeft dan voorheen, moet beschouwd worden als een andere bieding.