Sjabloon:1982:HV2

Uit Spelregels voor tafelarbiters
Versie door Kees (overleg | bijdragen) op 16 sep 2019 om 16:23 (Nieuwe pagina aangemaakt met '<big>'''Onregelmatigheden'''</big></br> {{template:1982:23|Art. 23. Een tijdens het bieden getoonde of voorgespeelde kaart}}</br> {{template:1982:24|Art. 24. Onmid...')
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)

Onregelmatigheden

Artikel 23. Een tijdens het bieden getoonde of voorgespeelde kaart

Indien tijdens het bieden een speler een kaart met de beeldzijde naar boven op tafel legt of een kaart zodanig vasthoudt, dat de mogelijkheid bestaat dat zijn partner de beeldzijde ziet, moet de wedstrijdleider voorschrijven, dat iedere zodanige kaart open op tafel blijft liggen tot het bieden is gesloten; indien de overtreder vervolgens tegenspeler wordt, kan de leider als straf iedere zodanige kaart als strafkaart behandelen (artikel 50).
En bovendien:
a. indien het één kaart is lager dan een honneur en niet voortijdig voorgespeeld, is er geen verdere straf;
b. indien het een honneur is of het is een voortijdig voorgespeelde kaart of indien meer dan één kaart zo is getoond, moet de partner van de overtreder als straf passen wanneer het de eerstvolgende maal zijn beurt is om te bieden;
c. indien als straf voor een onregelmatigheid, volgens dit of enig ander artikel, de partner van de overtreder verplicht zou zijn te passen wanneer het de eerstvolgende maal zijn beurt is om te bieden en indien de wedstrijdleider van mening is, dat deze gedwongen pas de niet-overtredende partij noodzakelijkerwijs zal benadelen, kan de wedstrijdleider:
1. voorschrijven, dat het bieden en spelen voortgaat, zich het recht voorbehoudend een arbitrale score toe te kennen, indien hij van mening is dat het resultaat beïnvloed is door de ongeoorloofde inlichting; of
2. onmiddellijk een arbitrale score toekennen.

Artikel 24. Onmiddellijke verbetering van een bieding

Een speler mag een door hem niet bedoelde bieding vervangen door zijn voorgenomen bieding, maar alleen wanneer hij dit doet of tracht te doen zonder denkpauze.
Indien de laatste bieding geldig is, wordt deze gehandhaafd en is er geen straf; indien zij ongeldig is, dan is deze bieding onderworpen aan het toepasselijk artikel.

Artikel 25. Wijziging van een bieding

Een bieding, gedaan ter vervanging van een eerder in dezelfde beurt gedane bieding, maar te laat om als verbetering te gelden zoals voorzien in artikel 24, wordt geannuleerd en:
a. indien de eerste bieding ongeldig was, is de overtreder onderworpen aan het toepasselijk artikel;
b. indien de eerste bieding geldig was, wordt deze gehandhaafd en moet de partner van de overtreder als straf verder passen.
Aan de partner van de overtreder kan ook een voorspeelstraf worden opgelegd als voorzien in artikel 26.

Artikel 26. Ongeoorloofde inlichting, verstrekt door wijziging van een bieding

Indien een speler een speelsoort noemt, die niet dezelfde is als die van zijn definitieve bieding in die beurt (zoals bij wijziging van een bieding 1) of bij het doen of verbeteren van een ongeldige bieding) kan, indien hij tegenspeler wordt, de leider:
a. indien deze speelsoort een kleur was of indien de ongeldige bieding door een conventie met een bepaalde kleur of kleuren in verband gebracht kan worden, de partner van overtreder voorschrijven of verbieden deze kleur 2) voor te spelen wahneer hij voor de eerste maal moet voorspelen, de uitkomst daarbij inbegrepen; dit verbod duurt voort zolang de partner van de overtreder aan slag blijft;
b. indien de ten onrechte genoemde speelsoort Sans-atout was (behalve wanneer dit Sans-atout bod door een conventie met een bepaalde kleur of kleuren in verband gebracht kan worden, in welk geval het onder a bepaalde geldt) en indien de partner van de overtreder moet uitkomen, als straf vorderen dat in een voorgeschreven kleur wordt uitgekomen.
Wanneer een speler een doublet of redoublet heeft vervangen door een andere bieding, gelden de straffen, die in artikel 27 c zijn voorzien.

1) Behalve zoals toegestaan volgens artikel 24.
2) Indien de ongeldige bieding conventioneel was is "deze kleur" (of kleuren) de kleur, die door het conventionele bod werd bedoeld en niet de werkelijk genoemde speelsoort.
Artikel 27. Onvoldoende bod

Ieder onvoldoende bod kan naar verkiezing geaccepteerd worden (als geldig worden behandeld) door de linker tegenstander van de overtreder en wordt geaccepteerd, indien deze tegenstander biedt. Indien het recht straf te vorderen niet op deze wijze verloren is gegaan, moet een op de beurt gedaan onvoldoende bod worden verbeterd door dit te vervangen door ófwel een voldoende bod ófwel een pas 1). Het mag niet worden vervangen door een doublet of een redoublet.
Indien de vervangende bieding:
a. het laagste voldoende bod is in de genoemde speelsoort, gaat de bieding door alsof er geen onregelmatigheid had plaats gehad; indien het onvoldoende bod een zo belangrijke inlichting heeft verschaft, dat hierdoor de niet-overtredende partij wordt benadeeld, kan de wedstrijdleider een arbitrale score toekennen;
b. enig ander voldoende bod is, moet de partner van de overtreder als straf verder passen 2);
c. een pas is, moet de partner van de overtreder als straf verder passen 2), en indien de partner van de overtreder-moet uitkomen, kan de leider:
1. vorderen, dat de partner van de overtreder in een door de leider voorgeschreven kleur uitkomt; of
2. verbieden, dat de partner van de overtreder in een door de leider voorgeschreven kleur uitkomt; dit verbod duurt voort zolang de partner van de overtreder aan slag blijft.
Indien de overtreder poogt het onvoldoende bod door een doublet of redoublet te vervangen, wordt deze bieding geannuleerd; hij moet passen en de overtreding is onderworpen aan de straf, vermeld onder c van dit artikel.
Indien een speler voor zijn beurt een onvoldoende bod doet, is artikel 31 van toepassing.

1) De overtreder heeft het recht zijn definitieve bieding, welke hij in die beurt wil doen, te kiezen nadat de toepasselijke straffen zijn vermeld en elke bieding. die hij tevoren als vervanging heeft trachten te doen, wordt geannuleerd, maar artikel 26 kan van toepassing zijn.
2) Artikel 26 kan van toepassing zijn.