Sjabloon:1963:HV VOOR DE BEURT BIEDEN

Uit Spelregels voor tafelarbiters
Versie door Kees (overleg | bijdragen) op 21 aug 2019 om 14:48

VOOR DE BEURT BIEDEN. Art. 28 t/m 35

Artikel 28. Biedingen. die geacht worden in juiste volgorde te zijn gedaan.

Een bieding wordt geacht in juiste volgorde te zijn gedaan,
a. indien zij is gedaan zonder dat is gewacht op het passen van de rechter-tegenspeler, indien deze reglementair verplicht is te passen;
b. indien zij is gedaan door een speler, die aan de beurt was om te bieden, terwijl een tegenstander voor de beurt heeft geboden en hiervoor nog geen straf is opgelegd; hierdoor komt de straf voor het voor de beurt bieden te vervallen en het bieden gaat verder alsof die tegenstander die keer niet heeft geboden.

Artikel 29. Gang van zaken na een bieding voor de beurt.

Een bieding voor de beurt wordt geannuleerd, indien één der tegenstanders er de aandacht op vestigt. Het bieden gaat terug naar de speler wiens beurt het was om te bieden. De overtreder mag elke juiste bieding doen als hij aan de beurt is, maar de straffen genoemd in de artikelen 30, 31 of 32 kunnen van hem gevorderd worden.

Artikel 30. Voor de beurt passen.

Wanneer een speler voor de beurt heeft gepast
a. voordat iemand een bod heeft gedaan of wanneer het de beurt was van zijn rechter-tegenstander om te bieden, geldt als straf, dat de overtreder de eerste maal, dat het zijn beurt is om te bieden moet passen.
b. nadat een speler een bod heeft gedaan en het was de beurt van zijn maat om te bieden, geldt als straf, dat de overtreder verder moet passen; de maat van de overtreder mag een juist bod doen of passen, maar hij mag in deze beurt niet doubleren of redoubleren; en indien de maat van de overtreder past en later moet uitkomen mag de leider
1. vorderen, dat de maat van de overtreder in een door de leider voorgeschreven kleur uitkomt, of
2. verbieden, dat de maat van de overtreder in een door de leider te noemen kleur uitkomt; dit verbod blijft bestaan zolang als de maat van de overtreder aan slag blijft.

Artikel 31. Voor de beurt bieden.

Wanneer een speler voor de beurt een bod heeft gedaan
a. voordat een speler een bieding heeft gedaan, geldt als straf, dat de maat van de overtreder verder moet passen;
b. nadat een speler een bieding heeft gedaan en het was de beurt van de maat van de overtreder, geldt als straf, dat deze maat verder moet passen; en indien deze maat moet uitkomen mag de leider
1. vorderen, dat de maat van de overtreder in een door de leider voorgeschreven kleur uitkomt, of
2. verbieden, dat de maat van de overtreder in een door de leider te noemen kleur uitkomt; dit verbod blijft bestaan zolang als de maat van de overtreder aan slag blijft.
c. nadat een speler een bieding heeft gedaan en het was de beurt van zijn rechter-tegenstander 1) om te bieden
1. indien deze tegenstander past moet het voor de beurt gedane bod, mits dit voldoende was, worden herhaald en is er geen straf. Zo het onvoldoende was, moet het worden verbeterd zoals voorzien in art. 27.
2. indien deze tegenstander een juist bod doet, doubleert of redoubleert 2) mag de overtreder op zijn beurt elke juiste bieding doen en geldt als straf, dat de maat van de overtreder de eerste maal, dat hij aan de beurt is om te bieden moet passen, terwijl art. 26 kan worden toegepast.

1) Een bieding, die gedaan is nadat een speler heeft geboden, terwijl het de beurt is van de linker-tegenstander om te bieden, wordt behandeld als een wijziging van de bieding, zodat art. 25 van toepassing is.
2) Een onjuiste bieding van deze tegenstander kan op de gebruikelijke wijze worden gestraft, waarna dit artikel sub. c2 van toepassing is.


Artikel 32. Voor de beurt doubleren of redoubleren.

Wanneer een speler voor de beurt heeft gedoubleerd of geredoubleerd en art. 36 of art. 37 is niet van toepassing:
a. als het de beurt van de maat van de overtreder was om te bieden geldt als straf, dat deze maat verder moet passen; de overtreder mag later, als hij aan de beurt is niet hetzelfde bod doubleren of redoubleren, dat hij voor de beurt had gedoubleerd of geredoubleerd bovendien mag de leider, indien de maat van de overtreder moet uitkomen
1. vorderen, dat de maat van de overtreder in een door de leider voorgeschreven kleur uitkomt, of
2. verbieden, dat de maat van de overtreder in een door de leider te noemen kleur uitkomt; dit verbod blijft bestaan zolang als de maat van de overtreder aan slag blijft;
b. als het de beurt was van de rechter-tegenspeler om te bieden
1. en deze past, moet het doublet of het redoublet worden herhaald en is er geen straf;
2. en deze een bod doet, mag de overtreder op zijn beurt elke juiste bieding doen, maar geldt als straf, dat zijn maat verder moet passen en art. 26 kan worden toegepast.

Artikel 33. Gelijktijdig bieden.

Een bieding. die gelijktijdig wordt gedaan met die van een speler wiens beurt het was om te bieden, wordt als een volgende bieding beschouwd.

Artikel 34. Op de beurt bieden na een onjuiste bieding.

Een bieding van een speler van de niet-overtredende partij na een onjuiste bieding van zijn rechtertegenspeler en voordat een straf is opgelegd, heft het recht op straf voor de overtreding op. De onjuiste bieding wordt als juist behandeld, behalve dat een ontoelaatbaar doublet of redoublet of een bod meer dan zeven trekken als een "pas" wordt beschouwd; art. 35 of art. 37 kan worden toegepast.

Artikel 35. Behoud van het recht om te bieden.

Een biedbeurt kan een speler niet ontgaan als gevolg van één of meer pas-biedingen, die gevolgd zijn op een voor de beurt passen, indien er intussen niet een bod is gedaan. Al deze pas-biedingen worden geannuleerd, het bieden gaat terug naar de speler wiens beurt werd overgeslagen en het bieden gaat verder alsof er geen onregelmatigheid had plaats gehad.