Sjabloon:1997:HVI3

Uit Spelregels voor tafelarbiters
Versie door Kees (overleg | bijdragen) op 13 aug 2019 om 08:22 (Beveiligde "Sjabloon:1997:HVI3" ([Bewerken=Alleen beheerders toestaan] (vervalt niet) [Hernoemen=Alleen beheerders toestaan] (vervalt niet)))
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)

DEEL III ONREGELMATIG VOORSPELEN EN SPELEN Art. 53 t/m 64

PARAGRAAF I Voor de beurt voorspelen Art. 53 t/m 56

ARTIKEL 53 Accepteren van voor de beurt voorspelen

A. Voor de beurt voorspelen behandeld als juist voorgespeeld

Elke met de beeldzijde naar boven voor de beurt voorgespeelde kaart kan als juist voorgespeeld worden behandeld. Dit is het geval als de leider of een van de tegenspelers, al naar gelang de situatie, dit accepteert (door zich in die zin te uiten) of als de volgende speler bijspeelt 1) na het onregelmatig voorspelen, maar zie artikel 47E1. (Als het voorspelen niet door een opmerking of door een bijgespeelde kaart wordt geaccepteerd, zal de wedstrijdleider voorschrijven, dat uit de juiste hand wordt voorgespeeld.)


1) Zie echter 53C.

B. De verkeerde tegenspeler speelt een kaart bij na een onregelmatig voorspelen door de leider
Als de tegenspeler rechts van de speler die voor de beurt voorspeelde, een kaart bijspeelt 1), blijft het voorspelen gehandhaafd en is artikel 57 van toepassing.


1) Zie echter 53C

C. Juist voorspelen volgend op onregelmatig voorspelen

Als een speler aan de beurt is om voor te spelen en een tegenstander speelt voor de beurt voor, dan mag eerstgenoemde speler een kaart voorspelen zonder dat die beschouwd wordt als bijgespeeld bij de voor de beurt voorgespeelde kaart. Als dit gebeurt, wordt het juiste voorspelen gehandhaafd en mogen alle in deze slag abusievelijk gespeelde kaarten straffeloos worden teruggenomen. (Artikel 16C2 is van toepassing voor een tegenspeler.)


ARTIKEL 54 Voor de beurt uitkomen met de beeldzijde naar boven

Als een uitkomst voor de beurt met de beeldzijde naar boven wordt gelegd en de partner van de overtreder uitkomt met de beeldzijde naar beneden, bepaalt de wedstrijdleider dat de gedekte uitkomst teruggenomen moet worden, en het volgende is van toepassing:

A. Leider legt zijn hand open
Na een uitkomst voor de beurt met de beeldzijde naar boven mag de leider zijn hand openleggen; hij wordt blinde en de blinde wordt leider. Als de leider zijn hand begint open te leggen en hierbij één of meer kaarten toont, moet hij zijn hele hand openleggen.

B. Leider accepteert uitkomst
Als een tegenspeler de uitkomst voor de beurt met de beeldzijde naar boven op tafel legt, kan de leider deze uitkomst accepteren zoals voorzien in artikel 53, en de blinde legt nu zijn hand open, in overeenstemming met artikel 41.
1. Leider speelt tweede kaart

De tweede kaart in de slag wordt uit de hand van de leider gespeeld.

2. Tweede kaart wordt uit de blinde gespeeld

Als de leider de tweede kaart in de slag uit de blinde speelt, mag de kaart van de blinde niet teruggenomen worden, behalve om een verzaking te herstellen.

C. Leider moet uitkomst accepteren
Als de leider een kaart van de blinde had kunnen zien (uitgezonderd kaarten die de blinde getoond heeft tijdens het bieden en die behandeld zijn volgens artikel 24), moet hij de uitkomst accepteren.

D. Leider accepteert uitkomst niet
Als de leider van de tegenspeler eist dat hij zijn uitkomst voor de beurt met de beeldzijde naar boven terugneemt, is artikel 56 van toepassing.


ARTIKEL 55 Voor de beurt voorspelen door de leider

A. Voorspelen door de leider wordt geaccepteerd
Als de leider uit zijn hand of uit die van de blinde voor de beurt heeft voorgespeeld, kan elk van beide tegenspelers dit voorspelen accepteren (zoals voorzien in artikel 53) of eisen dat de voorgespeelde kaart wordt teruggenomen (na verkeerde informatie, zie artikel 47E1).

B. Leider moet voorgespeelde kaart terugnemen
1. Tegenspeler was aan de beurt om voor te spelen

Als de leider uit zijn hand of die van de blinde heeft voorgespeeld, terwijl het de beurt was van een tegenspeler om voor te spelen, en één van de tegenspelers eist dat hij de voorgespeelde kaart terugneemt, voegt de leider de abusievelijk gespeelde kaart straffeloos weer aan de juiste hand toe.

2. Leider moest uit zijn hand of uit de blinde voorspelen

Als de leider uit de verkeerde hand heeft voorgespeeld, terwijl hij uit zijn hand of die van de blinde moest voorspelen, en als één van de tegenspelers van hem eist dat hij de voorgespeelde kaart terugneemt, neemt hij de abusievelijk gespeelde kaart terug. Hij moet uit de juiste hand voorspelen.

C. Leider zou informatie kunnen verkrijgen
Wanneer de leider een speelwijze kiest die gebaseerd zou kunnen zijn op informatie, verkregen door zijn overtreding, kan de wedstrijdleider een arbitrale score toekennen.


ARTIKEL 56 Voor de beurt voorspelen door een tegenspeler

Als de leider van een tegenspeler eist dat hij zijn opengelegde, voor de beurt voorgespeelde kaart terugneemt, wordt de onreglementair voorgespeelde kaart een grote strafkaart; artikel 50D is van toepassing.

PARAGRAAF II Ander onregelmatig voorspelen en spelen Art. 57 t/m 60

ARTIKEL 57 Voortijdig voorspelen of spelen door een tegenspeler

A. Voortijdig spelen, of voorspelen in de volgende slag

Wanneer een tegenspeler voorspeelt in de volgende slag voordat zijn partner in de lopende slag heeft gespeeld, of voor de beurt bijspeelt voordat zijn partner heeft gespeeld, (strafbepaling) wordt de kaart die aldus is voorgespeeld of gespeeld, een strafkaart en de leider kiest één van de volgende mogelijkheden. Hij kan:
1. Hoogste kaart

eisen dat de partner van de overtreder de hoogste kaart speelt die hij in de voorgespeelde kleur bezit; of

2. Laagste kaart

eisen dat de partner van de overtreder de laagste kaart speelt die hij in de voorgespeelde kleur bezit; of

3. Kaart van een andere kleur

verbieden dat de partner van de overtreder een kaart speelt van een andere, door de leider aangegeven, kleur.

B. Partner van overtreder kan niet voldoen aan de straf

Als de partner van de overtreder niet in staat is te voldoen aan de door de leider gekozen straf, mag hij elke kaart spelen zoals voorzien in artikel 59.

C. Leider heeft vóór de onregelmatigheid uit beide handen gespeeld

Een tegenspeler is niet aan straf onderworpen wegens spelen voordat zijn partner heeft gespeeld, als de leider uit beide handen heeft gespeeld, of als de blinde een kaart heeft gespeeld of onreglementair heeft gesuggereerd een kaart te spelen. Een singleton in de blinde, of een van twee of meer aansluitende kaarten van dezelfde kleur wordt niet geacht automatisch te zijn gespeeld.


ARTIKEL 58 Gelijktijdig voorspelen of spelen

A. Gelijktijdig spelen door twee spelers

Indien een speler gelijktijdig voorspeelt of speelt met een reglementair voorspelen of spelen door een andere speler, geldt zijn kaart als daarna gespeeld.

B. Twee of meer kaarten gelijktijdig uit één hand

Indien een speler twee of meer kaarten gelijktijdig voorspeelt of speelt:
1. Eén kaart is zichtbaar

Als slechts één kaart zichtbaar is, geldt die kaart als gespeeld; alle andere kaarten worden straffeloos opgenomen.

2. Meer kaarten zijn zichtbaar

Als meer dan één kaart zichtbaar is, wijst de speler de kaart aan die hij wenst te spelen; is het een tegenspeler, dan wordt elke andere getoonde kaart een strafkaart (zie artikel 50).

3. Na terugnemen van zichtbare kaart

Nadat een speler een zichtbare kaart heeft teruggenomen, mag een tegenstander die op die kaart had bijgespeeld, zijn kaart terugnemen en straffeloos vervangen (zie artikel 16C).

4. Fout wordt niet opgemerkt

Als het gelijktijdig spelen onopgemerkt blijft totdat van beide partijen ten minste één speler in de volgende slag heeft gespeeld, is artikel 67 van toepassing.


ARTIKEL 59 Niet op de voorgeschreven wijze kunnen voorspelen of spelen

Een speler mag elke overigens reglementaire kaart spelen indien hij niet in staat is voor te spelen of te spelen om te voldoen aan een straf, hetzij omdat hij geen kaart van de verlangde kleur heeft, of omdat hij alleen maar kaarten heeft van een kleur die hij niet mag voorspelen, of omdat hij moet bekennen.

ARTIKEL 60 Spelen na een onreglementair spelen

A. Spelen na een onregelmatigheid

1. Verloren gaan van het recht straf te vorderen

Indien een speler van de niet-overtredende partij bijspeelt nadat zijn RT voor de beurt of voortijdig heeft voorgespeeld of gespeeld en voordat hiervoor een straf is vastgesteld, gaat het recht op vorderen van straf voor die overtreding verloren.

2. Onregelmatigheid wordt reglementair spelen

Als het recht om straf te vorderen eenmaal verloren is gegaan, wordt het onreglementair spelen behandeld alsof het op de beurt was (maar artikel 53C is van toepassing op de speler wiens beurt het was).

3. Andere verplichtingen wegens opgelegde straf blijven bestaan

Als de overtredende partij nog een verplichting had om een strafkaart te spelen of te voldoen aan een voorspeel- of speelstraf, dan blijft die verplichting bij latere beurten bestaan.

B. Tegenspeler speelt voordat leider uit de juiste hand voorspeelt

Wanneer een tegenspeler een kaart speelt, nadat van de leider is geëist zijn voor de beurt uit een van beide handen voorgespeelde kaart terug te nemen, maar voordat de leider uit de juiste hand heeft voorgespeeld, wordt deze kaart van de tegenspeler een strafkaart (zie artikel 50).

C. Spelen door overtredende partij voordat straf is vastgesteld

Het spelen door een lid van de overtredende partij voordat een straf is vastgesteld, beïnvloedt niet de rechten van de tegenstanders en kan op zichzelf aanleiding zijn tot straf.


PARAGRAAF III Het verzaken Art. 61 t/m 64

ARTIKEL 61 Verzuimen te bekennen - informeren naar een verzaking

A. Definitie van een verzaking

Het verzuim om in overeenstemming met artikel 44 te bekennen of het verzuim, indien daartoe in staat, een kaart of kleur voor te spelen of te spelen zoals vereist krachtens de spelregels of voorgeschreven door een tegenstander om te voldoen aan een opgelegde straf, vormt een verzaking (zie echter artikel 59, wanneer aan een straf niet kan worden voldaan).

B. Recht om te vragen naar een mogelijke verzaking

De leider mag een tegenspeler die niet heeft bekend, vragen of hij een kaart heeft in de voorgespeelde kleur (maar een bewering dat verzaakt is, rechtvaardigt niet automatisch het inzien van dichtgelegde slagen - zie artikel 66C). De blinde mag dit aan de leider vragen (maar zie artikel 43B2b). Tegenspelers mogen dit aan de leider vragen, maar, tenzij de zonale organisatie er toestemming voor geeft, niet aan elkaar 1).


1) De Europese Bridge League heeft deze toestemming niet gegeven: in Europa mogen tegenspelers het niet aan hun partner vragen.


ARTIKEL 62 Herstel van een verzaking

A. Verzaking moet hersteld worden

Een speler moet zijn verzaking herstellen, indien hij de onregelmatigheid bemerkt voordat de verzaking voldongen wordt.

B. Een verzaking herstellen

Om een verzaking te herstellen, neemt de overtreder de kaart waarmee hij verzaakte, terug en bekent met een kaart naar keuze.
1. Kaart van een tegenspeler

De teruggenomen kaart wordt een strafkaart (zie artikel 50) indien ze uit een niet-openliggende hand van een tegenspeler werd gespeeld.

2. Kaart van de leider of de blinde, of openliggende kaart van een tegenspeler

De kaart mag straffeloos worden teruggenomen indien ze uit de hand 1) van de leider of van de blinde werd gespeeld, of indien het een openliggende kaart van een tegenspeler was.

1) Onderworpen aan artikel 43B2b, als de blinde zijn rechten heeft verspeeld. Een bewering dat verzaakt is, rechtvaardigt niet het inzien van dichtgelegde slagen tenzij toegestaan volgens artikel 66C.

C. Volgende kaarten in die slag gespeeld

1. Door de niet-overtredende partij

Iedere speler van de niet-overtredende partij mag straffeloos elke kaart terugnemen die hij heeft gespeeld na de verzaking, maar voordat de aandacht erop was gevestigd (zie artikel 16C).

2. Door de partner van de overtreder

Nadat een niet in overtreding zijnde speler aldus een kaart terugneemt, mag de opvolgende speler van de overtredende partij zijn gespeelde kaart eveneens terugnemen. Betreft dit een tegenspeler, dan wordt deze kaart een strafkaart (zie artikel 16C).

D. Verzaking in de twaalfde slag

1. Moet hersteld worden

In de twaalfde slag moet een verzaking, ook al is ze voldongen, hersteld worden indien ze ontdekt wordt voordat de vier handen in het bord zijn teruggestoken.

2. Partner van de overtreder had nog niet bijgespeeld in de twaalfde slag

Indien een tegenspeler verzaakt heeft voordat zijn partner aan de beurt was om in de twaalfde slag te spelen, en indien de partner van de overtreder nog in twee kleuren kaarten heeft, (strafbepaling) mag de partner van de overtreder geen speelwijze kiezen die mogelijkerwijs gesuggereerd zou kunnen zijn door het zien van de kaart waarmee verzaakt werd.


ARTIKEL 63 Voldongen worden van een verzaking

A. Verzaking wordt voldongen

1. Overtredende partij speelt voor of speelt in de volgende slag

Een verzaking wordt voldongen als de overtreder of zijn partner voorspeelt of speelt in de volgende slag (elk spelen, reglementair of onreglementair, maakt de verzaking voldongen).

2. Een speler van de overtredende partij duidt een voor te spelen of te spelen kaart aan

Een verzaking wordt voldongen als de overtreder of zijn partner een kaart noemt of anderszins aangeeft een kaart te spelen in de volgende slag.

3. Een speler van de overtredende partij eist slagen op of staat slagen af

Een verzaking wordt voldongen als een speler van de overtredende partij zelf slagen opeist of afstaat, of daarmee instemt. Dit kan mondeling of door het openleggen van zijn hand of anderszins.1)

1) Noot KAvdW: overbodig, zie 69A, en zie ook WW82, blz. 40.

B. Onreglementair de aandacht vestigen

Als een tegenspeler het bepaalde in artikel 61B overtreedt, moet de verzaker een reglementaire kaart spelen en de strafbepalingen van artikel 64 zijn van toepassing alsof de verzaking voldongen was.

C. Verzaking mag niet hersteld worden

Wanneer een verzaking eenmaal voldongen is, mag ze niet meer hersteld worden (behalve zoals voorzien in artikel 62D in geval van een verzaking in de twaalfde slag), en de slag waarin de verzaking plaatsvond, geldt als gespeeld (maar zie artikel 43B2b).


ARTIKEL 64 De gang van zaken na het voldongen worden van een verzaking

A. Verzaking wordt bestraft

1. Overtreder heeft de slag waarin verzaakt is, gemaakt

Als een verzaking voldongen is en de overtreder de slag waarin verzaakt is, heeft gemaakt, (strafbepaling) wordt nadat het spelen is beëindigd, aan de niet-overtredende partij overgedragen:
- de slag waarin verzaakt is
plus
- één slag mits de overtredende partij na de verzaking nog één of meer slagen heeft gemaakt.

2. Overtreder heeft de slag waarin verzaakt is, niet gemaakt

Als een verzaking voldongen is en de overtreder de slag waarin verzaakt is, niet heeft gemaakt, (strafbepaling) wordt nadat het spelen is beëindigd, één slag overgedragen aan de niet-overtredende partij, indien de overtredende partij deze of enige volgende slag gemaakt heeft; als de overtreder daarenboven nog een slag maakt met een kaart die hij reglementair had kunnen spelen in de slag waarin verzaakt is, wordt één slag extra overgedragen aan de niet-overtredende partij.

B. Verzaking wordt niet bestraft

1. Overtredende partij maakt noch de slag waarin verzaakt is noch enige volgende slag

Een voldongen verzaking wordt niet bestraft als de overtredende partij noch de slag waarin verzaakt is, noch enige volgende slag gemaakt heeft.

2. Overtreder verzaakt nogmaals in dezelfde kleur

Een volgende voldongen verzaking wordt niet bestraft als er door dezelfde speler nogmaals verzaakt wordt in dezelfde kleur.

3. Verzaking door het niet spelen van een openliggende kaart

Een voldongen verzaking wordt niet bestraft als ze ontstaan is door het niet spelen van
- een kaart die open op tafel ligt
of
- een kaart van een hand die open op tafel ligt, met inbegrip van een kaart van de blinde.

4. Niet-overtredende partij biedt in het volgende spel

Een voldongen verzaking wordt niet bestraft als pas op de verzaking wordt geattendeerd nadat een speler van de niet-overtredende partij een bieding heeft gedaan in het volgende spel.

5. Na afloop van de ronde

Een voldongen verzaking wordt niet bestraft als pas op de verzaking wordt geattendeerd na afloop van de ronde.

6. Verzaking in de twaalfde slag

Een voldongen verzaking wordt niet bestraft als ze in de twaalfde slag plaatsvindt.

C. Wedstrijdleider is verantwoordelijk voor rechtvaardige gang van zaken

Indien na een al dan niet strafbare voldongen verzaking de wedstrijdleider van oordeel is dat de niet-overtredende partij onvoldoende schadeloos wordt gesteld door dit artikel, moet hij een arbitrale score toekennen.