Sjabloon:1975:HVI5

Uit Spelregels voor tafelarbiters
Versie door Kees (overleg | bijdragen) op 22 aug 2019 om 21:06 (Nieuwe pagina aangemaakt met '<big>'''Het verzaken'''</big></br> {{template:1975:61|Art. 61. Verzuimen te bekennen - informeren naar een verzaking}}</br> {{template:1975:62|Art. 62. Herstel va...')
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)

Het verzaken

Artikel 61. Verzuimen te bekennen - informeren naar een verzaking

Het verzuim om in overeenstemming met artikel 44 te bekennen of het verzuim, indien daartoe in staat, een kaart of kleur voor te spelen of te spelen zoals vereist krachtens deze spelregels of voorgeschreven door een tegenstander ter voldoening aan een overeengekomen straf, vormt een verzaking (zie echter artikel 59). Elke speler, ook de blinde 1), mag een speler die niet bekend heeft, vragen of hij een kaart in de voorgespeelde kleur heeft 2).

1) Onderworpen aan artikel 43.
2) Een bewering dat verzaakt is rechtvaardigt niet het inzien van gespeelde slagen behalve zoals toegestaan volgens artikel 66.

Artikel 62. Herstel van een verzaking

Een speler moet een verzaking herstellen indien hij deze bemerkt voordat zij voldongen wordt. Om een verzaking te herstellen moet hij de kaart, waarmee hij verzaakte, terugnemen en vervangen door een kaart naar keuze in de juiste kleur. De teruggenomen kaart wordt een strafkaart (artikel 50) indien zij uit een niet openliggende hand van een tegenspeler werd gespeeld. De kaart mag straffeloos worden teruggenomen indien zij uit de hand van de leider of van de blinde was gespeeld 1) of indien het een openliggeride kaart van een tegenspeler was. Iedere speler van de niet-overtredende partij kan straffeloos elke kaart terugnemen die hij heeft gespeeld na de verzaking maar voordat de aandacht erop was gevestigd (zie artikel 47). Behalve zoals voorzien in de volgende alinea kan de partner van de overtreder zijn kaart niet terugnemen, tenzij hiermede eveneens werd verzaakt 2).
Na de elfde slag moet een verzaking, ook als zij voldongen is, worden hersteld indien zij wordt ontdekt voordat de vier handen in het bord zijn teruggestoken; indien de verzaking plaatsvond voordat de partner van de overtreder aan de beurt was om in de twaalfde slag te spelen, geldt als straf dat de leider of elke tegenspeler, naar gelang het geval zich voordoet, mag bepalen welke kaart, mits reglementair juist, de partner van de overtreder in deze slag moet spelen.

1) Onderworpen aan artikel 43. Een bewering dat verzaakt is, rechtvaardigt niet het inzien van gespeelde slagen behalve zoals toegestaan volgens artikel 66.
2) In een dergelijk geval wordt de teruggenomen kaart een strafkaart, indien zij werd gespeeld uit een niet-openliggende hand van een tegenspeler.

Artikel 63. Voldongen worden van een verzaking

Een verzaking wordt voldongen indien de overtreder of zijn partner voorspeelt of speelt in de volgende slag 1) of een kaart noemt of op andere wijze aangeeft een kaart te spelen of slagen opeist of afstaat, hetzij mondeling hetzij door zijn hand open te leggen. Behalve in de gevallen voorzien in artikel 62 mag de verzaking dan niet meer worden hersteld, en de slag waarin de verzaking plaatsvond blijft ongewijzigd.

1) Elk zodanig spelen, juist of onjuist, maakt de verzaking voldongen.

Artikel 64. Gang van zaken na het voldongen worden van een verzaking

Wanneer een verzaking voldongen is geworden geldt als straf, dat na afloop van het spelen een slag aan de niet-overtredende partij wordt overgedragen indien de partij die verzaakt heeft een slag heeft gewonnen na de slag waarin werd verzaakt; bovendien wordt de slag waarin werd verzaakt, indien deze door de overtredende partij werd gewonnen, aan de niet-overtredende partij overgedragen. Deze straf voor een voldongen verzaking is niet van toepassing indien:
a. de partij die verzaakte, noch de slag waarin werd verzaakt noch een volgende slag heeft gewonnen;
b. de verzaking volgde op een eerdere verzaking in dezelfde kleur door dezelfde speler;
c. de verzaking werd begaan door het niet spelen van een kaart die open op tafel lag of tot een openliggende hand behoorde, met inbegrip van die van de blinde;
d. de aandacht op de verzaking het eerst werd gevestigd:
1. nadat een speler van de niet-overtredende partij heeft geboden in de volgende gift;
2. nadat de ronde is geëindigd;
e. de verzaking werd begaan na de elfde slag.
Indien na een voldongen verzaking, met inbegrip van die verzakingen die niet aan straf zijn onderworpen, de wedstrijdleider meent dat de niet-overtredende partij niet volledig schadeloos is gesteld door dit artikel, moet hij een arbitrale score toekennen.