Sjabloon:2007:HV2

Uit Spelregels voor tafelarbiters
Versie door Kees (overleg | bijdragen) op 8 aug 2019 om 12:15 (Beveiligde "Sjabloon:2007:HV2" ([Bewerken=Alleen beheerders toestaan] (vervalt niet) [Hernoemen=Alleen beheerders toestaan] (vervalt niet)))
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)

DEEL II ONREGELMATIGHEDEN Art. 23 t/m 40

Artikel 23 Besef van mogelijk nadeel

In alle gevallen waarin, naar het oordeel van de wedstrijdleider, een overtreder zich ten tijde van zijn onregelmatigheid ervan bewust had kunnen zijn dat de onregelmatigheid de niet-overtredende partij schade zou kunnen toebrengen, moet de wedstrijdleider het bieden en het spelen laten voortgaan (als het nog niet beëindigd is). Na afloop van het spel kent de wedstrijdleider een arbitrale score toe als hij meent dat de overtredende partij voordeel heeft behaald uit de onregelmatigheid 1).


1) zoals bijvoorbeeld door een gedwongen pas van de partner.

ARTIKEL 24 Getoonde of voorgespeelde kaart voor begin van de speelperiode
Als de wedstrijdleider vaststelt dat tijdens de biedperiode, als gevolg van een fout van de speler zelf, de beeldzijde van één of meer kaarten van diens hand gezien kon worden door zijn partner, moet de wedstrijdleider voorschrijven dat elke zodanige kaart tot het einde van de biedperiode met de beeldzijde naar boven op tafel blijft liggen. Informatie die voortkomt uit zulke openliggende kaarten, is geoorloofd voor de niet-overtredende partij maar ongeoorloofd voor de overtredende partij. Als de overtreder leider of blinde wordt, wordt elke zodanige kaart opnieuw toegevoegd aan de hand. Als de overtreder tegenspeler wordt, wordt elke zodanige kaart een strafkaart. In dat geval:

A. Lage kaart niet voortijdig voorgespeeld
Als het één kaart betreft, lager dan een honneur, en niet voortijdig voorgespeeld, is er geen verdere rechtzetting.

B. Eén honneur of een voortijdig voorgespeelde kaart
Als het één honneur betreft of als het een willekeurige kaart betreft die voortijdig is voorgespeeld, moet de partner van de overtreder passen wanneer het de eerstvolgende maal zijn beurt is om te bieden (zie artikel 23 ingeval een pas de niet-overtredende partij benadeelt).

C. Twee of meer kaarten worden getoond
Als twee of meer kaarten zoals in dit artikel beschreven, zijn getoond, moet de partner van de overtreder passen wanneer het de eerstvolgende maal zijn beurt is om te bieden (zie artikel 23 ingeval een pas de niet-overtredende partij benadeelt).


ARTIKEL 25 Het wijzigen van biedingen, al dan niet reglementair
A. Niet bedoelde bieding
1. Tot zijn partner een bieding doet, mag een speler een niet bedoelde bieding vervangen door zijn voorgenomen bieding 1) maar alléén als hij dit doet of tracht te doen zonder denkpauze. De tweede (voorgenomen) bieding wordt gehandhaafd en indien zij niet reglementair is, is zij onderworpen aan het toepasselijke artikel.

2. Een bieding mag niet vervangen worden wanneer zijn partner nadien een bieding heeft gedaan.

3. Als het bieden eindigt voordat zijn partner aan de beurt is om te bieden, mag na het einde van de biedperiode de bieding van de speler niet meer worden gewijzigd (zie artikel 22).

4. Als een wijziging wordt toegestaan, mag de LT de bieding die hij na de eerste bieding deed, intrekken. Informatie die voortkomt uit de ingetrokken bieding, is alleen geoorloofd voor zijn partij. Er is geen verdere rechtzetting.


1) Een speler mag een niet bedoelde bieding wijzigen zolang aan de voorwaarden van artikel 25A is voldaan, ongeacht de manier waarop hij zich van zijn fout bewust wordt.

B. Voorgenomen bieding
1. Een wijziging van bieding die niet toegestaan is volgens A, mag geaccepteerd worden door de LT. (De wijziging wordt geaccepteerd als de LT bewust een bieding doet na de wijziging.) De eerste bieding wordt dan ingetrokken, de tweede bieding wordt gehandhaafd en de bieding gaat verder.

2. Behalve zoals bepaald in 1 wordt een wijziging die niet toegestaan is volgens A, geannuleerd. De oorspronkelijke bieding wordt gehandhaafd en de bieding gaat verder.

3. Artikel 16D is van toepassing voor een ingetrokken of geannuleerde bieding.


ARTIKEL 26 Ingetrokken bieding, voorspeelbeperkingen

Als een bieding van een overtreder is gewijzigd in een andere 1) definitieve bieding en hij wordt tegenspeler, zijn er de volgende mogelijkheden:


1) Een bieding die wordt herhaald maar dan een duidelijk andere betekenis heeft dan voorheen, moet beschouwd worden als een andere bieding.

A. Bieding die duidde op een bepaalde kleur
Als de ingetrokken bieding alleen duidde op een bepaalde kleur of bepaalde kleuren (en geen andere kleur) en:
1. als elke zodanige kleur door dezelfde speler aangeduid werd tijdens het reglementaire bieden, is er geen voorspeelbeperking maar zie artikel 16D.
2. als een kleur aangeduid in de ingetrokken bieding niet door dezelfde speler werd aangeduid tijdens het reglementaire bieden, mag de leider de eerste keer dat de partner van de overtreder moet voorspelen (dit kan de uitkomst zijn), ofwel

(a) de partner van de overtreder voorschrijven zo'n niet reglementair aangeduide kleur voor te spelen (als er meer kleuren zijn, kiest de leider een kleur), ofwel
(b) de partner van de overtreder verbieden een van de niet aldus aangeduide kleuren voor te spelen. Een dergelijk verbod blijft van kracht zolang de partner van de overtreder aan slag blijft.

B. Andere ingetrokken biedingen
Wat betreft andere ingetrokken biedingen, mag de leider de partner van de overtreder verbieden enige willekeurige kleur bij de eerste gelegenheid voor te spelen, met inbegrip van de uitkomst; dit verbod blijft van kracht zolang de partner van de overtreder aan slag blijft.


ARTIKEL 27 Onvoldoende bod
A. Onvoldoende bod wordt geaccepteerd
Elk onvoldoende bod mag door de LT van de overtreder geaccepteerd worden (behandeld als reglementair). Het wordt geaccepteerd als de LT een bieding doet. Als een speler een onvoldoende bod voor zijn beurt doet, is artikel 31 van toepassing.

B. Onvoldoende bod wordt niet geaccepteerd
Als een onvoldoende bod op de beurt niet geaccepteerd wordt (zie A), moet het verbeterd worden door een reglementaire bieding (maar zie 3 verder). In dat geval:
1.

(a) als het onvoldoende bod verbeterd wordt door het laagst voldoende bod in dezelfde speelsoort en zowel het onvoldoende bod als het vervangende bod volgens de wedstrijdleider onbetwistbaar niet-conventioneel is, gaat het bieden door zonder verdere rechtzetting. Artikel 16D is niet van toepassing maar zie D hieronder.
(b) als, behalve zoals bepaald in (a), het onvoldoende bod verbeterd wordt door een reglementaire bieding die volgens de wedstrijdleider dezelfde betekenis 1) heeft als, of een meer precieze betekenis 1) dan het onvoldoende bod (als die betekenis volledig is vervat in de mogelijke betekenissen van het onvoldoende bod), gaat het bieden door zonder verdere rechtzetting maar zie D hieronder.

2. Als, behalve zoals voorzien in B1 hierboven, het onvoldoende bod verbeterd wordt door een voldoende bod of door een pas, moet de partner van de overtreder verder passen. De voorspeelbeperkingen bij het voorspelen van artikel 26 kunnen van toepassingen zijn en zie ook artikel 23.

3. Als, behalve zoals voorzien in B1b hierboven, de overtreder zijn onvoldoende bod tracht te vervangen door een doublet of redoublet, wordt die bieding geannuleerd. De overtreder moet het vervangen zoals toegestaan in het voorgaande en zijn partner moet verder passen. De voorspeelbeperkingen van artikel 26 kunnen van toepassingen zijn en zie ook artikel 23.

4. Als de overtreder zijn onvoldoende bod tracht te vervangen door een ander onvoldoende bod, beslist de wedstrijdleider overeenkomstig 3 hierboven als de LT het tweede onvoldoende bod niet, zoals onder A toegestaan, accepteert.


1) De betekenis van (informatie die voortkomt uit) een bieding is de weten-schap van wat deze aangeeft en wat deze uitsluit.

C. Voortijdige vervanging
Als de overtreder zijn onvoldoende bod vervangt voordat de wedstrijdleider heeft beslist over de rechtzetting, past de wedstrijdleider het van toepassing zijnde deel van dit artikel toe, tenzij het onvoldoende bod wordt geaccepteerd zoals onder A toegestaan.

D. De niet-overtredende partij is benadeeld
Als de wedstrijdleider, nadat hij B1 heeft toegepast, na afloop van het spelen van oordeel is dat het resultaat op het bord zonder de overtreding zeer wel anders had kunnen zijn en de niet-overtredende partij als gevolg daarvan benadeeld is (zie Artikel 12B1), kent hij een arbitrale score toe. Hij streeft er daarbij naar het waarschijnlijke resultaat dat zonder het onvoldoende bod op het bord behaald zou zijn, zo dicht mogelijk te benaderen.


ARTIKEL 28 Biedingen die beschouwd worden als bieden op de beurt
A. RT is verplicht te passen
Een bieding wordt beschouwd als bieden op de beurt, wanneer deze bieding door een speler wordt gedaan terwijl zijn RT aan de beurt is en de RT volgens de spelregels verplicht is te passen.

B. Bieding door juiste speler maakt bieding voor de beurt ongedaan
Een bieding wordt beschouwd als bieden op de beurt, wanneer deze bieding werd gedaan door een speler wiens beurt het was om te bieden, vóórdat een rechtzetting is vastgesteld voor een bieding voor de beurt van een tegenstander; daardoor gaat het recht verloren de bieding voor de beurt te laten rechtzetten. Het bieden gaat door alsof de tegenstander die bieding niet gedaan had maar artikel 16D2 is van toepassing.


ARTIKEL 29 Gang van zaken na een bieding voor de beurt
A. Verlies van het recht op rechtzetting
Na een bieding voor de beurt mag de LT van de overtreder bieden als hij dat verkiest. Het recht op rechtzetting gaat in dat geval verloren.

B. Bieding voor de beurt wordt geannuleerd
Tenzij A van toepassing is, wordt een bieding voor de beurt geannuleerd en het bieden gaat terug naar de speler wiens beurt het was om te bieden. De overtreder mag, zodra hij wel aan de beurt is, elke reglementaire bieding doen maar zijn partij kan onderworpen zijn aan de bepalingen voor een rechtzetting in de artikelen 30, 31 of 32.

C. Bieding voor de beurt is kunstmatig
Als de bieding voor de beurt een kunstmatige bieding is, zijn de bepalingen van artikelen 30, 31 en 32 van toepassing op de aangeduide speelsoort(en) en niet op de genoemde speelsoort.


ARTIKEL 30 Voor de beurt passen
Wanneer een speler voor de beurt heeft gepast en de bieding wordt geannuleerd omdat niet is gekozen voor de mogelijkheid van artikel 29A, zijn de volgende bepalingen van toepassing (als de pas artificieel is, zie C):
A. Vóórdat een van de spelers een bod heeft gedaan
Wanneer een speler voor zijn beurt heeft gepast, vóórdat één van de spelers een bod heeft gedaan, moet de overtreder passen bij zijn eerste beurt om te bieden. De arbiter kan achteraf een arbitrale score toekennen (artikel 23).

B. Nádat een van de spelers een bod heeft gedaan
1. Wanneer een speler past terwijl zijn RT aan de beurt was om te bieden, nadat één van de spelers al een bod heeft gedaan, moet de overtreder passen bij zijn eerstvolgende beurt om te bieden.
2.

(a) Wanneer één van de spelers al een bod heeft gedaan en de overtreder past terwijl zijn partner aan de beurt was om te bieden, moet de overtreder verder passen en artikel 23 kan van toepassing zijn.
(b) De partner van de overtreder mag elk voldoende bod doen of passen maar hij mag in deze beurt niet doubleren of redoubleren; artikel 23 kan van toepassing zijn.

3. Wanneer één van de spelers al een bod heeft gedaan en een speler past terwijl zijn LT aan de beurt was om te bieden, dan wordt deze pas behandeld als een wijziging van de bieding; artikel 25 is van toepassing.

C. Als de pas kunstmatig is
Als een pas voor de beurt kunstmatig is of een pas op partners kunstmatige bod, is artikel 31 van toepassing en niet artikel 30.


ARTIKEL 31 Bod voor de beurt
Wanneer een speler een bod voor de beurt heeft gedaan, een kunstmatige pas heeft gedaan of gepast heeft op een kunstmatig bod van zijn partner (zie artikel 30C) en de bieding wordt geannuleerd omdat niet is gekozen voor de mogelijkheid van artikel 29A, zijn de volgende bepalingen van toepassing:

A. RT is aan de beurt
Wanneer de overtreder een bieding heeft gedaan terwijl zijn RT aan de beurt was om te bieden, geldt:

1. Als die tegenstander past, moet de overtreder zijn bieding voor de beurt herhalen en als deze bieding reglementair 1) is, is er geen rechtzetting.

2. Als die tegenstander een reglementair bod doet of doubleert of redoubleert, mag de overtreder elke reglementaire 1) bieding doen; wanneer hij in deze bieding:

(a) de speelsoort van zijn bod voor de beurt herhaalt, moet de partner van de overtreder passen bij zijn eerstvolgende beurt om te bieden (zie artikel 23).
(b) de speelsoort van zijn bod voor de beurt niet herhaalt, of als de bieding voor de beurt een kunstmatige pas was of een pas op een kunstmatige bieding van zijn partner, kunnen de voorspeelbeperkingen van artikel 26 van toepassing zijn en moet de partner van overtreder verder passen (zie artikel 23).

1) Een onreglementaire bieding van de RT wordt op de normale wijze rechtgezet.

B. Partner of LT is aan de beurt
Wanneer de overtreder een bod heeft gedaan terwijl zijn partner aan de beurt is, of als zijn LT aan de beurt is en de overtreder daarvóór geen bieding heeft gedaan 2), moet de partner van de overtreder verder passen (zie artikel 23 wanneer de pas de niet-overtredende partij benadeelt). De voorspeelbeperkingen van artikel 26 kunnen van toepassing zijn.


2) Latere biedingen, gedaan terwijl LT aan de beurt was om te bieden, worden behandeld als een wijziging van de bieding. Artikel 25 is van toepassing.


ARTIKEL 32 Doublet of redoublet voor de beurt
Een doublet of redoublet voor de beurt kan worden geaccepteerd door de LT (zie artikel 29A). Een ontoelaatbaar doublet of redoublet mag nooit geaccepteerd worden (zie artikel 36 indien de LT van de overtreder toch biedt). Als de onreglementaire bieding niet wordt geaccepteerd, wordt zij geannuleerd; de beperking bij het voorspelen van artikel 26B kan van toepassing zijn. Bovendien:

A. Doublet of redoublet voor de beurt terwijl partner aan de beurt was
Als een speler voor de beurt heeft gedoubleerd of geredoubleerd, terwijl zijn partner aan de beurt was om te bieden, moet de partner van de overtreder verder passen (zie artikel 23 als de pas de niet-overtredende partij benadeelt).

B. Doublet of redoublet voor de beurt terwijl RT aan de beurt was
Als een speler voor de beurt heeft gedoubleerd of geredoubleerd, terwijl zijn RT aan de beurt was om te bieden, geldt:

1. Als de RT van de overtreder past, moet de overtreder zijn doublet of redoublet voor de beurt herhalen en is er geen rechtzetting, tenzij het een ontoelaatbaar doublet of redoublet betreft, in welk geval artikel 36 van toepassing is.

2. Als de RT van de overtreder een bod doet, doubleert of redoubleert, mag de overtreder op zijn beurt elke reglementaire bieding doen maar de partner van de overtreder moet verder passen (zie artikel 23 als de pas de niet-overtredende partij benadeelt).


ARTIKEL 33 Gelijktijdig bieden
Een bieding die gelijktijdig wordt gedaan met die van een speler die aan de beurt was om te bieden, wordt beschouwd als een op-volgende bieding.

ARTIKEL 34 Behoud van het recht om te bieden
Wanneer er na een bieding drie passen volgen waarvan een of meer een pas voor de beurt is, dan is artikel 17E2 van toepassing.

ARTIKEL 35 Ontoelaatbare biedingen

De volgende biedingen zijn ontoelaatbaar:

  1. Een doublet of redoublet dat niet is toegestaan volgens artikel 19. Artikel 36 is van toepassing.
  2. Een bod, doublet of redoublet door een speler die verplicht is te passen. Artikel 37 is van toepassing.
  3. Een bod van meer dan zeven trekken. Artikel 38 is van toepassing.
  4. Een bieding na de afsluitende pas. Artikel 39 is van toepassing.

ARTIKEL 36 Ontoelaatbaar doublet of redoublet
A. De LT van de overtreder doet een bieding vóór de rechtzetting
Als de LT van de overtreder een bieding doet voordat een ontoelaatbaar doublet of redoublet is rechtgezet, worden de ontoelaatbare bieding en alle daaropvolgende biedingen geannuleerd. Het bieden gaat terug naar de speler die aan de beurt was, en gaat verder alsof er geen onregelmatigheid heeft plaatsgevonden. De voorspeelbeperkingen van artikel 26 zijn niet van toepassing

B. De LT van de overtreder doet geen bieding vóór de rechtzetting
Als A niet van toepassing is, geldt:
1. elk doublet of redoublet dat niet volgens artikel 19 is toegestaan, wordt geannuleerd.
2. de overtreder moet zijn bieding door een reglementaire bieding vervangen, de bieding gaat verder en de partner van de overtreder moet verder passen.
3. artikel 23 kan van toepassing zijn. De voorspeelbeperkingen van artikel 26 kunnen van toepassing zijn.
4. als het een ontoelaatbaar doublet of redoublet voor de beurt betreft, gaat de bieding terug naar de speler die aan de beurt was, mag de overtreder elke reglementaire bieding doen als hij aan de beurt is en moet zijn partner verder passen. Artikel 23 kan van toepassing zijn. De voorspeelbeperkingen van artikel 26 kunnen van toepassing zijn.


ARTIKEL 37 Overtreding van de verplichting om te passen
A. De LT van de overtreder doet een bieding vóór de rechtzetting
Als de ontoelaatbare bieding een bod, een doublet of redoublet was van een speler die reglementair verplicht is te passen (maar geen handeling in tegenspraak met artikel 19A1 of artikel 19B1) en de LT van de overtreder doet een bieding voordat de wedstrijdleider over een rechtzetting heeft beslist, dan worden die bieding en alle daaropvolgende biedingen gehandhaafd. Als de overtreder verplicht was gedurende de rest van de bieding te passen, dan moet hij nog steeds passen, telkens als hij aan de beurt is. De voorspeelbeperkingen van artikel 26 zijn niet van toepassing.

B. De LT van de overtreder doet geen bieding vóór de rechtzetting
Als A niet van toepassing is, geldt:

  1. elk bod, doublet of redoublet van een speler die reglementair verplicht is te passen, wordt geannuleerd.
  2. de ontoelaatbare bieding wordt vervangen door een pas, de bieding gaat verder en elke speler van de overtredende partij moet verder passen. Artikel 23 kan van toepassing zijn. De voorspeelbeperkingen van artikel 26 kunnen van toepassing zijn.


ARTIKEL 38 Bod van meer dan zeven trekken
A. Spelen niet toegestaan
Het spelen van een contract van meer dan zeven trekken is nooit toegestaan.

B. Bod en opvolgende biedingen geannuleerd
Een bod van meer dan zeven trekken en alle daaropvolgende biedingen worden geannuleerd.

C. Overtredende partij moet passen
De bieding wordt vervangen door een pas, de bieding gaat door tenzij ze beëindigd was en elke speler van de overtredende partij moet verder passen.

D. Mogelijk geen toepassing van artikelen 23 en 26
Artikel 23 kan van toepassing zijn en de voorspeelbeperkingen van artikel 26 kunnen van toepassing zijn, tenzij de LT van de overtreder na de overtreding maar vóór de rechtzetting een bieding heeft gedaan; in dat geval kan geen beroep gedaan worden op deze artikelen.


ARTIKEL 39 Bieding na de afsluitende pas
A. Biedingen geannuleerd
Alle biedingen na de afsluitende pas worden geannuleerd.

B. Pas van een tegenspeler, bieding van de leider of blinde
Als de LT van de overtreder vóór de rechtzetting een bieding doet of als de overtreding een pas betreft van een tegenspeler of een bieding van de toekomstige leider of blinde, is er geen rechtzetting.

C. Andere bieding van een tegenspeler
Als de LT van de overtreder na de overtreding geen bieding heeft gedaan en de overtreding betreft een bod, doublet of redoublet van een tegenspeler, kunnen de voorspeelbeperkingen van artikel 26 van toepassing zijn.


ARTIKEL 40 Afspraken tussen de partners
A. Systeemafspraken tussen spelers
1.

(a) Afspraken tussen partners over methoden die ze gebruiken, kunnen expliciet gemaakt worden op basis van gesprekken of impliciet op basis van onderlinge ervaringen.
(b) Elk paar moet zijn afspraken toegankelijk maken voor de te¬genstanders voor ze tegen hen beginnen te spelen. Het Bondsbestuur bepaalt de manier waarop dit moet gebeuren.

2. Informatie-overdacht door dergelijke afspraken aan de partner mag uitsluitend plaatsvinden via het bieden, het spelen of de gegevens van het betreffende spel. Elke speler heeft het recht rekening te houden met de reglementaire bieding en, voorzover niet anders bepaald in deze spelregels, met de kaarten die hij gezien heeft. Hij heeft het recht informatie te gebruiken die elders in deze spelregels als geoorloofd bestempeld is. (Zie artikel 73C.)

3. Een speler mag zonder voorafgaande aankondiging elke bied- of speelwijze toepassen op voorwaarde dat een dergelijke bied- of speelwijze niet is gebaseerd op een afspraak met de partner die niet bekendgemaakt is (zie artikel 40C1).

B. Speciale afspraken tussen partners
1.

(a) Het Bondsbestuur mag naar eigen goeddunken bepaalde af¬spraken tussen partners aanduiden als “speciale afspraken”. Een speciale afspraak tussen partners is een afspraak waarvan de betekenis volgens het Bondsbestuur mogelijk niet meteen begrepen en verwacht wordt door een aanzienlijk aantal deelnemers aan het toernooi.
(b) Of het nu impliciet of expliciet is, een afspraak tussen partners maakt deel uit van het systeem van de partners. Tenzij het Bondsbestuur anders beslist, behoort een conventie tot het geheel van afspraken en gewoonten die samen de speciale afspraken tussen partners vormen, zoals ook elke bieding die een kunstmatige betekenis heeft.

2.

(a) Het Bondsbestuur heeft zonder beperking de bevoegdheid om speciale afspraken tussen partners toe te staan, te ver-bieden, of onder bepaalde voorwaarden toe te staan. Ze kan het gebruik van een systeemkaart voorschrijven, al dan niet met aanvullende bladen, om vooraf een overzicht te hebben van de speciale afspraken tussen de partners, en het gebruik ervan reglementeren. Het Bondsbestuur mag alerteerprocedures voorschrijven en/of andere manieren om de afspraken van de partners kenbaar te maken. Het Bondsbestuur mag afwijken van de algemeen gangbare eis dat de betekenis van een bieding of speelwijze niet mag verschillen afhankelijk van de speler die ze toepast (een dergelijke bepaling mag stijl en beoordeling niet beperken, alleen de manier).
(b) Tenzij het Bondsbestuur anders bepaalt, mag een speler zijn eigen systeemkaart niet raadplegen na het begin van de biedperiode tot het einde van het spel, behalve (alleen) de leider en de blinde, die hun eigen systeemkaart mogen inkijken tijdens de uitlegperiode.
(c) Tenzij het Bondsbestuur anders bepaalt, mag een speler de systeemkaart van de tegenstanders raadplegen
1. voor het begin van de biedperiode,
2. tijdens de uitlegperiode, en
3. tijdens het bieden en spelen maar alleen als het zijn beurt is om te bieden of te spelen.
(d) Het Bondsbestuur mag het psychen met kunstmatige biedingen beperken.

3. Het Bondsbestuur mag verbieden dat partners vooraf afspreken de betekenis van een afspraak tijdens het bieden of spelen te wijzigen nadat een vraag gesteld werd, een antwoord op een vraag gegeven werd of na een onregelmatigheid.

4. Een partij die benadeeld is als gevolg van het feit dat de tegenstanders nagelaten hebben de betekenis van een bieding of speelwijze conform deze spelregels kenbaar te maken, heeft recht op rechtzetting door het toekennen van een arbitrale score.
5. Als een partij benadeeld is door het feit dat een tegenstander een speciale afspraak met zijn partner gebruikt die niet voldoet aan de voorschriften die gelden in het toernooi, dient een arbitrale score gegeven te worden. Een partij die deze voorschriften overtreedt, kan een procedurele straf opgelegd krijgen.

6.

(a) Bij het uitleggen van de betekenis van partners bieding of speelwijze in antwoord op een vraag van een tegenstander (zie artikel 20), dient een speler alle speciale informatie te geven die hem op grond van afspraak of ervaring met deze partner ten dienste staat, maar hij hoeft niet kenbaar te maken welke gevolgtrekkingen hij heeft gemaakt voor zover die berusten op zijn kennis en ervaring van zaken die in het al¬gemeen bij bridgers bekend zijn.
(b) De wedstrijdleider past de scores aan als de informatie die niet in de uitleg werd opgenomen, cruciaal was voor (de keuze van) de tegenstander en hij daardoor benadeeld is.

C. Afwijking van het systeem en psychologische bieding
1. Een speler mag afwijken van bekend gemaakte afspraken van zijn partij, altijd op voorwaarde dat zijn partner niet meer reden heeft om zich van de afwijking bewust te zijn dan de tegenstanders. Herhaalde afwijkingen leiden tot impliciete afspraken, die dan deel uitmaken van de methoden van het partnership en bekendgemaakt moeten worden in overeenstemming met de regelingen voor het bekendmaken van het systeem. Als de wedstrijdleider oordeelt dat de tegenstanders benadeeld zijn door niet bekendgemaakte informatie, moet hij de score aanpassen en kan hij een procedurele straf opleggen.

2. Afgezien van het voorgaande is een speler niet verplicht de tegenstanders te onthullen dat hij van een bekendgemaakt systeem is afgeweken.

3.

(a) Tenzij het toegestaan wordt door het Bondsbestuur, is een speler niet gerechtigd tijdens de bied- en speelperiode ge-heugensteuntjes te gebruiken of hulpmiddelen voor bereke¬ningen of bied- en speeltechniek, in welke vorm dan ook.
(b) Herhaalde overtredingen van de verplichting om afspraken tussen partners kenbaar te maken kunnen bestraft worden.