Overleg sjabloon:2017:50D

Uit Spelregels voor tafelarbiters
Versie door Kees (overleg | bijdragen) op 28 jul 2019 om 21:48
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)

Uit de commentary LC-WBF (WW144):

- - -
ARTIKEL 50D - Behandeling van twee of meer strafkaarten
Uiteraard mag een tegenspeler een kaart terugnemen die hij heeft gespeeld na de onbedoelde aanduiding en voordat de aandacht daarop was gevestigd. De informatie uit die kaart is ongeoorloofd voor de leider.
In gevallen waarin beide tegenspelers een strafkaart hebben, krijgen voorspeelbeperkingen veroorzaakt door partner, voorrang boven de verplichting de eigen strafkaart te spelen.

Voorbeeld:
LT aan slag heeft ♠B als strafkaart terwijl zijn partner ♠7 als grote strafkaart heeft. De leider verbiedt nu het voorspelen van schoppen. Dat betekent dat ♠7 weer in de hand mag worden genomen, LT zijn strafkaart niet kan spelen en ingeval hij aan slag blijft nog steeds ♠B niet mag voorspelen in de volgende slag(en).
Als de leider verplicht om schoppen voor te spelen gaat ♠7 weer terug in de hand en LT moet nu ♠B spelen. Hoewel het raar klinkt kan het in het voordeel van de leider zijn om voor deze optie te kiezen, dus moeten we deze ook aanbieden. Als leider geen gebruik maakt van zijn mogelijkheden in verband met de strafkaart van ♠7, moet LT ♠B spelen en RT ♠7.
De consequenties van het feit dat beide spelers een strafkaart hebben zijn zelfs voor ervaren spelers vaak niet duidelijk.

- - -