Sjabloon:1982:HVI6: verschil tussen versies

Uit Spelregels voor tafelarbiters
(Nieuwe pagina aangemaakt met '<big>'''Slagen'''</big></br> {{template:1982:65|Art. 65. Rangschikken van de slagen}}</br> {{template:1982:66|Art. 66. Inzien van slagen}}</br> {{template:1982:67|...')
 
k (Beveiligde "Sjabloon:1982:HVI6" ([Bewerken=Alleen beheerders toestaan] (vervalt niet) [Hernoemen=Alleen beheerders toestaan] (vervalt niet)))
 
(geen verschil)

Huidige versie van 16 sep 2019 om 16:44

Slagen

Artikel 65. Rangschikken van de slagen

Indien in een slag vier kaarten zijn gespeeld, legt elke speler zijn eigen kaart met de beeldzijde naar beneden op de rand van de tafel voor zich. Indien zijn partij de slag heeft gewonnen, wordt de kaart met de smalle zijde naar zijn partner neergelegd; indien de tegenstanders de slag hebben gewonnen, wordt de kaart met de smalle zijde in hun richting neergelegd.
Elke speler moet zijn kaarten in een ordelijke rij rangschikken, zodat zij elkaar in de gespeelde volgorde gedeeltelijk bedekken, teneinde het nazien van het spel na beëindiging mogelijk te maken, zonodig om. vast te kunnen stellen hoeveel slagen elk paar heeft gemaakt of in welke volgorde de kaarten zijn gespeeld. Een speler behoort de volgorde van zijn gespeelde kaarten niet te verstoren voordat overeenstemming is bereikt omtrent het aantal gewonnen slagen. Indien een speler zijn kaarten niet op de juiste wijze rangschikt of de volgorde van zijn gespeelde kaarten verstoort, kan hij zijn recht op het opeisen van omstreden slagen of het aantonen van een verzaking in gevaar brengen. Elke speler kan verlangen dat een onjuist neergelegde kaart in de juiste richting wordt gedraaid.

Artikel 66. Inzien van slagen

Zolang zijn partij niet heeft gespeeld in de volgende slag, mag de leider of elke tegenspeler totdat hij zijn eigen kaart met de beeldzijde naar beneden op tafel heeft gelegd verlangen, dat alle kaarten van de zojuist gespeelde slag ter inzage worden opengelegd. Daarna mogen dichtgelegde slagen niet meer worden ingezien totdat het spelen is beëindigd 1).
Nadat het spelen is afgelopen mogen de gespeelde en niet gespeelde kaarten worden ingezien om de juistheid van een bewering over een verzaking of het aantal gewonnen of verloren slagen vast te stellen 2), maar een speler behoort daarbij geen andere dan zijn eigen kaarten aan te raken. Indien een speler, nadat een dergelijke bewering is geuit, zijn kaarten zodanig dooreenmengt dat de wedstrijdleider de feiten niet meer kan vaststellen, moet ten gunste van de andere partij worden beslist.

1) Behalve op speciale instructie van de wedstrijdleider, bijvoorbeeld om na te gaan of een beweerde verzaking is begaan.
2) Of over honneurs in een wedstrijd op basis van scorepunten.

Artikel 67. Onjuiste slag

Indien een speler heeft verzuimd in een slag te spelen of teveel kaarten in een slag heeft gespeeld, moet de fout worden hersteld .indien de aandacht op de onregelmatigheid wordt gevestigd voordat van beide partijen een speler in de volgende slag heeft gespeeld. De overtreder moet een reglementair juiste kaart aan de slag toevoegen wanneer hij heeft verzuimd om in die slag te spelen. Indien er in een slag te veel kaarten zijn gespeeld, neemt de overtreder alle door hem in die slag gespeelde kaarten terug op één reglementair juiste kaart na.
Elke aldus teruggenomen kaart wordt een strafkaart (artikel 50) indien zij uit de gesloten hand van een tegenspeler werd gespeeld. Nadat een kaart aldus is teruggenomen, kan elke speler van de niet-overtredende partij zonder straf elke kaart terugnemen, die hij heeft gespeeld na de overtreding maar voordat de aandacht op de onregelmatigheid werd gevestigd (zie artikel 47).
Indien de aandacht wordt gevestigd op een onjuiste slag nadat van beide partijen een speler heeft gespeeld in de volgende slag of wanneer de wedstrijdleider later vaststelt, dat er een onjuiste slag was omdat één speler teveel of te weinig kaarten heeft en een daarmee overeenkomend onjuist aantal gespeelde kaarten voor zich op tafel, blijft de onjuiste slag gehandhaafd en:
a. een speler met te weinig kaarten speelt de rest van zijn hand met minder kaarten dan de andere spelers; hij speelt niet in de laatste slag of slagen; indien hij met zijn laatste kaart de slag heeft gewonnen, moet de volgende speler voorspelen voor de volgende slag;
b. een speler met teveel kaarten speelt de rest van zijn hand met meer kaarten dan de andere spelers; alle na de laatste slag overblijvende niet gespeelde kaarten worden aan deze slag toegevoegd (geen enkele op deze manier toegevoegde kaart verandert het recht op die slag);
c. indien het niet meer mogelijk is een onjuiste slag te herstellen, wordt het vetzuim een kaart in die slag te spelen of het spelen van meer dan één kaart in die slag strafbaar gesteld als een voldongen verzaking; de wedstrijdleider moet de strafbepalingen en vrijstellingen van artikel 64 toepassen; hiertoe moet de wedstrijdleider pogen de juiste slag te vinden waarin de onregelmatigheid heeft plaatsgehad, maar als hij dit niet met zekerheid kan wordt als onjuiste slag aangemerkt de eerste slag waarin dit mogelijk is geweest.