Sjabloon:1975:16: verschil tussen versies

Uit Spelregels voor tafelarbiters
k (Beveiligde "Sjabloon:1975:16" ([Bewerken=Alleen beheerders toestaan] (vervalt niet) [Hernoemen=Alleen beheerders toestaan] (vervalt niet)))
 
(geen verschil)

Huidige versie van 22 aug 2019 om 23:10

Artikel 16. Ongeoorloofde inlichtingen

Indien een speler per ongeluk een ongeoorloofde inlichting 1) ontvangt over een bord, dat hij speelt of nog moet spelen, moet de wedstrijdleider hiervan onmiddellijk in kennis worden gesteld, bij voorkeur door degene, die de inlichting verkreeg. De wedstrijdleider behoort te bepalen, dat het bord op normale wijze moet worden gespeeld en gescoord, tenzij hij de verkregen inlichting van zodanig belang acht, dat dit storend werkt op de normale gang van zaken. In dat geval kan hij een arbitrale score toekennen of een tijdelijke plaatsvervanger aanwijzen voor de speler, die de ongeoorloofde inlichting heeft ontvangen.
Indien een andere speler dan de leider zijn partner een inlichting geeft door middel van een opmerking of een vraag of door een onmiskenbare aarzeling, speciale nadruk, toon, gebaar, beweging, gedraging of enige andere handeling, die een bieding, voorspelen of speelwijze suggereert en indien de aandacht wordt gevestigd op de overtreding en de wedstrijdleider onmiddellijk is ontboden, moet de wedstrijdleider verlangen dat het bieden of spelen voortgaat, waarbij hij zich het recht voorbehoudt een arbitrale score toe te kennen, indien hij van mening is dat het resultaat beïnvloed is door de ongeoorloofde inlichting.

1) Voorbeelden van per ongeluk verkregen ongeoorloofde inlichting: een inlichting verkregen door het inzien van de verkeerde hand, het horen van biedingen. resultaten of opmerkingen, het zien van kaarten aan een andere tafel of, voordat het bieden begint, het zien van een kaart, die aan een andere speler aan zijn eigen tafel behoort.