Sjabloon:1987:HV: verschil tussen versies

Uit Spelregels voor tafelarbiters
(Nieuwe pagina aangemaakt met ''''HOOFDSTUK V HET BIEDEN''' Art. 17 t/m 40</br> {{template:1987:HV1|Deel I Juiste gang van zaken}} Art. 17 t/m 22</br> {{template:1987:HV2|Deel II O...')
 
k (Beveiligde "Sjabloon:1987:HV" ([Bewerken=Alleen beheerders toestaan] (vervalt niet) [Hernoemen=Alleen beheerders toestaan] (vervalt niet)))
(geen verschil)

Versie van 18 aug 2019 om 01:42

HOOFDSTUK V HET BIEDEN Art. 17 t/m 40

Deel I Juiste gang van zaken Art. 17 t/m 22

§ I Biedperiode Art 17 t/m 21

Artikel 17 Tijdsduur van het bieden

A. Begin van de biedperiode

De biedperiode van een spel begint zodra een speler een bieding doet. Zelfs als geen der spelers een bieding heeft gedaan, begint de biedperiode voor een partij, als een van beide spelers zijn kaart inziet.

B. De eerste bieding

De speler die op het bord als gever is aangeduid, doet de eerste bieding.

C. Volgende biedingen

De speler links van de gever doet de tweede bieding, en daarna biedt elke speler op zijn beurt volgens de wijzers van de klok.

D. Kaarten van een verkeerd bord

Als een speler een bieding doet met kaarten die hij per abuis uit een verkeerd bord genomen heeft, mag de wedstrijdleider het bord annuleren, en moet dit doen als een van beide spelers van de niet overtredende partij dit eist (voor strafbepaling zie artikel 90).

E. Einde van de biedperiode

De biedperiode eindigt als alle vier de spelers passen, of als, nadat er drie keer in volgorde is gepast na een bieding, de uitkomst met de beeldzijde naar boven op tafel is gelegd (als een pas voor de beurt geaccepteerd is, zie artikel 34).

Artikel 18 Bod

A. Juiste wijze

Een bod noemt een aantal trekken, van één tot zeven, en een speelsoort (pas, doublet en redoublet zijn biedingen, maar geen bod).

B. Het opheffen van een bod

Een bod heft een vorig bod op als het óf hetzelfde aantal trekken in een hogere speelsoort aanduidt, óf een groter aantal trekken in welke speelsoort dan ook.

C. Het opheffen van een bod

Een bod heft een vorig bod op als het óf hetzelfde aantal trekken in een hogere speelsoort aanduidt, óf een groter aantal trekken in welke speelsoort dan ook.

D. Onvoldoende bod

Een bod, dat het onmiddellijk eraan voorafgaande bod niet opheft, is een onvoldoende bod.

E. Rangorde van de speelsoorten

De rangorde van de speelsoorten in afdalende volgorde is: sans atout, schoppen, harten, ruiten, klaveren.

Artikel 19 Doublet en redoublet

A. Doublet

1. Reglementair doublet
Een speler mag alleen het laatst voorafgaande bod doubleren. Dat bod moet zijn gedaan door een tegenstander; tussen het bod en het doublet mag alléén gepast zijn.
2. Juiste wijze van doubleren
Een speler behoort bij het doubleren niet het aantal trekken of de speelsoort te noemen. De enige juiste term is "doublet".
3. Doublet van een foutief genoemd bod
Als een speler bij het doubleren het bod, of het aantal trekken, of de speelsoort op onjuiste wijze noemt, wordt hij geacht het werkelijk gedane bod te hebben gedoubleerd (artikel 16 - Ongeoorloofde informatie - kan van toepassing zijn).

B. Redoublet

1. Reglementair redoublet
Een speler mag alleen het laatst voorafgaande doublet redoubleren. Dat doublet moet zijn gedaan door een tegenstander; tussen het doublet en het redoublet mag alléén gepast zijn.
2. Juiste wijze van redoubleren
Bij het redoubleren behoort een speler niet het aantal trekken of de speelsoort te noemen. De enige juiste term is "redoublet".
3. Redoublet van een foutief genoemd bod
Als een speler bij het redoubleren het gedoubleerde bod, of het aantal trekken, of de speelsoort op onjuiste wijze noemt, wordt hij geacht het werkelijk gedane bod te hebben geredoubleerd (artikel 16 - Ongeoorloofde informatie - kan van toepassing zijn).

'C. Opheffing van doublet of redoublet'

Elk doublet of redoublet wordt opgeheven door een volgend reglementair bod.

D. Score berekening van een gedoubleerd of geredoubleerd contract

Als een gedoubleerd of geredoubleerd bod niet opgeheven wordt door een volgend reglementair bod, worden de scores verhoogd zoals voorzien in artikel 77.

Artikel 20 Herhaling en uitleg van biedingen

A. Bieding die niet duidelijk is verstaan

Een speler die een bieding niet duidelijk verstaat, mag onmiddellijk verlangen dat deze bieding herhaald wordt.

B. Herhaling van het bieden tijdens de biedperiode

Tijdens de biedperiode heeft elke speler het recht om alle 1) voorafgaande biedingen te laten herhalen mits het zijn beurt is om te bieden, tenzij hij reglementair moet passen; alerteren behoort opgenomen te worden in de herhaling.

1) Een speler mag niet vragen om een gedeeltelijke herhaling van vooraf gedane biedingen en mag de herhaling niet afbreken voordat deze voltooid is.
C. Herhaling na de afsluitende pas

1. Wiens uitkomst
Na de afsluitende pas heeft elke tegenspeler het recht te vragen of hij moet uitkomen (zie artikelen 47 E en 41).
2. Herhaling van het biedverloop
Zowel de leider als elke tegenspeler mag bij zijn eerste beurt om te spelen, een herhaling vragen van alle( voorafgaande biedingen (zie artikelen 41 B en 41 C).

D. Wie dient het biedverloop te herhalen?

Alleen een tegenstander dient aan een verzoek om herhaling van de biedingen te voldoen.

E. Verbetering van een fout in de herhaling

Alle spelers, met inbegrip van de blinde of een speler die reglementair moet passen, zijn er verantwoordelijk voor dat fouten in de herhaling meteen verbeterd worden (zie artikel 12 C 1 ingeval er schade ontstaat omdat een herhaling niet verbeterd is).

F. Uitleg van biedingen

1. Tijdens het bieden
Tijdens het bieden en vóór de afsluitende pas, mag iedere speler die aan de beurt is om te bieden, verzoeken* om een volledige uitleg van het bieden van de tegenstanders; de partner van de speler die de desbetreffende bieding heeft gedaan, behoort in de regel antwoord te geven (zie artikel 75 C).
2. Tijdens het spelen
Na de afsluitende pas en gedurende de hele speelperiode mag zowel de leider als elke tegenspeler (maar artikel 16 - Ongeoorloofde informatie - kan van toepassing zijn) die aan de beurt is om te spelen, verzoeken( om een uitleg van biedingen van de tegenpartij. De leider mag bovendien verzoeken om een uitleg van de speel conventies van de tegenspelers.

Artikel 21 Bieding gebaseerd op onjuiste informatie

A. Bieding gebaseerd op verkeerd begrijpen of verstaan van de bieding

Een speler heeft geen verhaal als hij een bieding heeft gedaan op basis van verkeerd begrijpen of verstaan van de bieding.

B. Bieding gebaseerd op onjuiste informatie van een tegenstander

1. Verandering van de bieding
Tot het einde van de biedperiode (zie artikel 17 E) mag een speler straffeloos een bieding wijzigen als het waarschijnlijk is dat hij die bieding deed als gevolg van onjuiste informatie door een tegenstander, mits zijn eigen partner daarna nog geen bieding heeft gedaan. Het niet meteen alerteren na een conventionele bieding of bijzondere afspraak, wanneer dit alerteren voorgeschreven wordt door de organiserende instantie, wordt beschouwd als onjuiste informatie.
2. Wijzigingen van de bieding door een tegenstander na rectificatie
Wanneer een speler het verkiest, een bieding te veranderen vanwege onjuiste informatie (zie 1. hierboven), mag zijn LT op zijn beurt elke daarna gedane bieding straffeloos wijzigen (tenzij zijn ingetrokken bieding zoveel essentiële informatie overbracht dat hierdoor de niet overtredende partij benadeeld zou kunnen worden. In dit geval mag de wedstrijdleider een arbitrale score toekennen). (Voor wat betreft ongeoorloofde informatie door ingetrokken biedingen, zie artikel 16 C.)


§ II Bieden is gesloten Art. 22

Artikel 22 De gang van zaken nadat het bieden is gesloten

A. Geen van de spelers heeft een bod gedaan

Als geen der spelers een bod heeft gedaan en het bieden is gesloten, worden de handen ongespeeld in het bord teruggestoken. Er mag niet opnieuw gegeven worden.

B. Er is een bod gedaan

Als een speler een bod heeft gedaan, wordt het laatste bod het contract en begint het spelen.


Art. 17 t/m 22

Deel II Onregelmatigheden Art. 23 t/m 40

Artikel 23 Onregelmatige pas die schade toebrengt

Naar dit artikel zal verwezen worden in vele andere artikelen die straffen voorschrijven voor overtredingen tijdens de biedperiode.

A. Gedwongen pas die schade toebrengt

Indien als straf voor een onregelmatigheid de partner van de overtreder verplicht zou zijn te passen bij zijn eerstvolgende biedbeurt, en indien de wedstrijdleider van mening is dat de overtreder ten tijde van zijn onregelmatigheid had kunnen weten dat de gedwongen pas de niet overtredende partij zeer wel schade zou kunnen toebrengen, dient hij het bieden en spelen te laten voortgaan. Na afloop kent hij een arbitrale score toe als hij van mening is dat de niet overtredende partij benadeeld is door de gedwongen pas.

B. Schadeveroorzakende pas terwijl partner aan de beurt is

Als een speler vóór zijn beurt past terwijl zijn partner aan de beurt is om te bieden, en als de wedstrijdleider van oordeel is dat deze pas de niet overtredende partij benadeeld kan hebben, dient de wedstrijdleider het bieden en spelen te laten voortgaan. Na afloop kent hij een arbitrale score toe als hij van mening is dat de niet overtredende partij benadeeld is door de pas vóór de beurt.

§ I Getoonde kaart tijdens de biedperiode Art. 24

Artikel 24 Getoonde of voorgespeelde kaart tijdens bieden

Als de wedstrijdleider tijdens het bieden vaststelt dat, als gevolg van een handeling van een speler, de beeldzijde van een of meer kaarten van diens hand gezien kon worden door zijn partner, dient de wedstrijdleider voor te schrijven dat elke zodanige kaart met de beeldzijde naar boven op tafel moet liggen tot het bieden is afgelopen; en (strafbepaling) ingeval de overtreder vervolgens tegenspeler wordt, mag de leider elke zodanige kaart als strafkaart behandelen (artikel 50).
Bovendien:

A. Lage kaart niet voortijdig voorgespeeld

Als het één kaart betreft, lager dan een honneur, en niet voortijdig voorgespeeld, is er geen verdere straf.

B. Eén honneur of een voortijdig voorgespeelde kaart

Als het één honneur betreft, of als het een willekeurige kaart betreft die voortijdig is voorgespeeld, (strafbepaling) moet de partner van de overtreder passen wanneer het de eerstvolgende maal zijn beurt is om te bieden (zie artikel 23 A ingeval een pas de niet overtredende partij benadeelt).

C. Twee of meer kaarten worden getoond

Als twee of meer kaarten op bovenstaande wijze worden getoond, moet (strafbepaling) de partner van de overtreder passen wanneer het de eerstvolgende maal zijn beurt is om te bieden (zie artikel 23 A ingeval een pas de niet-overtredende partij benadeelt).


§ II Het wijzigen van een bieding Art. 25 t/m 26

Artikel 25 wijzigen van biedingen, al dan niet reglementair

A. Onmiddellijke verbetering van een vergissing

Een speler mag een abusievelijk gedane bieding vervangen door zijn voorgenomen bieding, maar alléén als hij dit doet of tracht te doen zonder denkpauze. Indien de laatste bieding reglementair is, wordt deze straffeloos gehandhaafd; indien zij niet reglementair is, is deze bieding onderworpen aan het toepasselijke artikel.

B. Verbetering die niet onmiddellijk, óf doelbewust plaatsvindt

Als een bieding wordt vervangen en lid A niet van toepassing is:

1. Vervangende bieding geaccepteerd
De vervangende bieding mag geaccepteerd (als reglementair behandeld) worden door de LT van de overtreder; in dat geval blijft de tweede bieding gehandhaafd; het biedverloop gaat verder zonder strafmaatregel. De vervangende bieding van de overtreder blijft straffeloos gehandhaafd en de LT van de overtreder mag zijn bieding straffeloos intrekken als:
- deze LT een bieding heeft gedaan voordat de aandacht op de overtreding is gevestigd,
en:
- de wedstrijdleider vaststelt dat de LT zijn bieding bedoelde als volgend op de oorspronkelijke bieding van de overtreder in die beurt.
2. Niet geaccepteerd
Als de vervangende bieding niet geaccepteerd wordt, wordt hij geannuleerd, en:
(a) Eerste bieding onreglementair
Als de eerste bieding onreglementair was, is de overtreder onderworpen aan het toepasselijke artikel (en de voorspeelstraffen van artikel 26 kunnen van toepassing zijn op de tweede bieding).
(b) Eerste bieding reglementair
Als de eerste bieding reglementair was, moet de overtreder:
(1) Eerste bieding handhaven
óf: zijn eerste bieding handhaven, in welk geval (strafbepaling) zijn partner moet passen wanneer het de eerstvolgende maal zijn beurt is om te bieden (zie artikel 23 A ingeval de pas de niet overtredende partij benadeelt).
(2) Vervangen door een andere bieding
óf: een willekeurige andere reglementaire bieding doen, in welk geval (strafbepaling) zijn partner verder moet passen (zie artikel 23 A ingeval de pas de niet overtredende partij benadeelt).
(c) Voorspeelstraffen
In beide gevallen (b)(1) en (b)(2) hierboven, zal de partner van de overtreder onderworpen zijn aan een voorspeelstraf (zie artikel 26) als hij tegenspeler wordt.

Artikel 26 Bieding ingetrokken, voorspeelstraffen

Ingeval een bieding van een overtreder wordt ingetrokken en hij een andere 1) definitieve bieding in die beurt kiest, zijn er de volgende mogelijkheden als hij tegenspeler wordt:

A. Bieding die duidde op een bepaalde kleur

Als de ingetrokken bieding duidde op een bepaalde kleur/kleuren, en:

1. Kleur wordt later aangeduid
Als die kleur later aangeduid wordt door dezelfde speler, is er geen voorspeelstraf.
2. Kleur wordt later niet aangeduid
Als die kleur later niet door dezelfde speler wordt aangeduid, mag de leider (strafbepaling)
- ofwel de partner van de overtreder voorschrijven de aangeduide kleur (of een bepaalde aangeduide kleur) bij de eerste gelegenheid voor te spelen, met inbegrip van de uitkomst,
- ofwel de partner van de overtreder verbieden de aangeduide kleur (of een bepaalde aangeduide kleur) bij de eerste gelegenheid voor te spelen, met inbegrip van de uitkomst; dit verbod blijft van kracht zolang de partner van de overtreder aan slag blijft.

B. Andere ingetrokken biedingen

Voor wat betreft andere ingetrokken biedingen, mag de leider (strafbepaling) de partner van de overtreder verbieden enige willekeurige kleur 2) bij de eerste gelegenheid voor te spelen, met inbegrip van de uitkomst; dit verbod blijft van kracht zolang de partner van de overtreder aan slag blijft.

2) De leider noemt de kleur wanneer de partner van de overtreder voor het eerst aan slag is.


1) Een bieding die wordt herhaald en op dat moment een duidelijk andere betekenis heeft dan voorheen, moet beschouwd worden als een andere bieding.

§ III Onvoldoende bod Art. 27

Artikel 27 Onvoldoende bod

A. Accepteren van onvoldoende bod

Elk onvoldoende bod kan geaccepteerd (als reglementair behandeld) worden door de LT van de overtreder. Het wordt geaccepteerd als die speler een bieding doet.

B. Niet accepteren van onvoldoende bod

Als een op de beurt gedaan onvoldoende bod niet geaccepteerd wordt, moet het worden verbeterd door het te vervangen door ófwel een voldoende bod ófwel een pas (de overtreder heeft het recht zijn definitieve bieding in die beurt te kiezen, nadat de toepasselijke straffen zijn opgesomd, en elke bieding, die hij tevoren als vervanging heeft trachten te doen, wordt geannuleerd; de voorspeelstraffen van artikel 26 kunnen echter van toepassing zijn).

1. Niet conventioneel bod, verbeterd door laagst voldoende bod in dezelfde speelsoort
(a) Geen straf
Als het onvoldoende bod onbetwistbaar niet conventioneel was en wordt verbeterd door het laagst voldoende bod in dezelfde speelsoort, gaat het bieden door alsof de onregelmatigheid niet had plaatsgevonden (zie echter onder (b) hieronder).
(b) Toekenning arbitrale score
Als de wedstrijdleider van oordeel is dat het onvoldoende bod zulke wezenlijke informatie heeft overgebracht dat de niet overtredende partij benadeeld wordt, dient hij een arbitrale score toe te kennen.
2. Niet conventioneel bod, verbeterd door een ander voldoende bod of pas
Als het onvoldoende niet conventionele bod verbeterd wordt door een ander voldoende bod of een pas, moet (strafbepaling) de partner van de overtreder verder passen (zie artikel 23 A als de pas de niet overtredende partij benadeelt; de voorspeelstraffen van artikel 26 kunnen eveneens van toepassing zijn).
3. Conventioneel bod, verbeterd door een voldoende bod of pas
Als het onvoldoende bod wellicht conventioneel was en verbeterd wordt door een voldoende bod of een pas, moet (strafbepaling) de partner van de overtreder verder passen (zie artikel 23 A als de pas de niet overtredende partij benadeelt; de voorspeelstraffen van artikel 26 kunnen eveneens van toepassing zijn).
4. Poging tot verbetering door doublet of redoublet
Als de overtreder zijn onvoldoende bod tracht te vervangen door een doublet of redoublet wordt deze poging tot bieden geannuleerd en (strafbepaling) zijn partner moet verder passen (zie artikel 23A als de pas de niet overtredende partij benadeelt; de voorspeelstraffen van artikel 26 kunnen eveneens van toepassing zijn).

C. Onvoldoende bod voor de beurt

Als een speler een onvoldoende bod voor de beurt doet, is artikel 31 van toepassing.


§ IV Voor de beurt bieden Art. 28 t/m 35

Artikel 28 Biedingen beschouwd als bieden op de beurt

A. RT is verplicht te passen

Een bieding wordt beschouwd als bieden op de beurt, wanneer deze bieding door een speler wordt gedaan terwijl zijn RT aan de beurt is en deze volgens de spelregels verplicht is te passen.

B. Bieding door juiste speler maakt bieding voor de beurt ongedaan

Een bieding wordt beschouwd als bieden op de beurt, wanneer deze bieding werd gedaan door een speler wiens beurt het was om te bieden, vóórdat een straf is vastgesteld voor een bieding voor de beurt van een tegenstander; daardoor gaat het recht verloren de bieding voor de beurt te laten bestraffen en gaat het bieden door alsof de tegenstander die bieding niet gedaan had.

Artikel 29 Gang van zaken na een bieding voor de beurt

A. Bieding voor de beurt wordt geannuleerd

Een bieding voor de beurt wordt geannuleerd (zie echter B. hieronder) en het bieden gaat terug naar de speler, wiens beurt het was om te bieden. De overtreder mag, als hij wel aan de beurt is, elke reglementaire bieding doen, maar zijn partij kan onderworpen zijn aan de strafbepalingen in de artikelen 30, 31 of 32.

B. Verlies van het recht op bestraffing

Na een bieding voor de beurt mag de LT van de overtreder bieden, als hij dat verkiest. Het recht op bestraffing gaat in dat geval verloren.

Artikel 30 Voor de beurt passen

Wanneer een speler voor de beurt heeft gepast (en de bieding wordt geannuleerd aangezien zij niet geaccepteerd wordt - zie artikel 29) geldt het volgende:

A. Vóórdat een van de spelers een bod heeft gedaan

Wanneer een speler voor zijn beurt heeft gepast, vóórdat een van de spelers een bod heeft gedaan, geldt als straf dat de overtreder moet passen bij zijn eerste beurt om te bieden (zie artikel 23 B wanneer de partner van de overtreder gever was).

B. Nádat een van de spelers een bod heeft gedaan

1. RT is aan de beurt om te bieden
Nadat een van de spelers een bod heeft gedaan en een speler past terwijl zijn RT aan de beurt was om te bieden, geldt als straf dat de overtreder moet passen bij zijn eerste beurt om te bieden (als de pas voor de beurt door een conventie verband legt met een bepaalde kleur of bepaalde kleuren en daarmee informatie verstrekt, kunnen de voorspeelstraffen van artikel 26 van toepassing zijn).
2. Partner is aan de beurt om te bieden
(a) Verplichting opgelegd aan overtreder
Nadat een van de spelers een bod heeft gedaan en een speler past terwijl zijn partner aan de beurt was om te bieden, geldt als straf dat de overtreder verder moet passen; artikel 23 B kan van toepassing zijn.
(b) Beperkingen voor de partner van de overtreder
De partner van de overtreder mag elk voldoende bod doen of passen, maar hij mag in deze beurt niet doubleren of redoubleren; artikel 23 B kan van toepassing zijn.
3. LT is aan de beurt om te bieden
Nadat een van de spelers een bod heeft gedaan en een speler past terwijl zijn LT aan de beurt was om te bieden, dan wordt deze pas behandeld als een wijziging van de bieding; artikel 25 is van toepassing.

C. Als de pas conventioneel is

Als de pas voor de beurt conventioneel is, is niet dit artikel, maar artikel 31 van toepassing. Een pas is conventioneel als, volgens een bijzondere afspraak, deze pas méér belooft dan een vastgestelde sterkte of als de pas kunstmatig andere waarden dan in de laatstgenoemde kleur belooft of ontkent.

Artikel 31 Bod voor de beurt

Wanneer een speler voor de beurt een bod heeft gedaan (en het bod is geannuleerd aangezien het niet geaccepteerd werd - zie artikel 29), dan geldt het volgende:

A. RT is aan de beurt

Wanneer de overtreder een bod heeft gedaan (of op partners conventionele bieding heeft gepast, in welk geval onderdeel A2b van dit artikel van toepassing is), terwijl zijn RT aan de beurt was om te bieden, dan:

1. RT past
Als die tegenstander past, moet overtreder zijn bieding voor de beurt herhalen en als deze bieding reglementair is, is er geen straf.
2. RT past niet
Als die tegenstander een reglementair 1) bod doet of doubleert of redoubleert, mag overtreder elke reglementaire bieding doen (met inbegrip van pas); als hij in deze bieding:
(a) Speelsoort wordt herhaald
de speelsoort van zijn bod voor de beurt herhaalt, geldt als straf dat de partner van de overtreder moet passen bij zijn eerste beurt om te bieden (zie artikel 23 A);
(b) Speelsoort wordt niet herhaald
de speelsoort van zijn bod voor de beurt niet herhaalt, kunnen de voorspeelstraffen van artikel 26 van toepassing zijn en geldt als straf dat de partner van overtreder verder moet passen (zie artikel 23 A).

1) Een onreglementaire bieding van de RT wordt op de normale wijze bestraft.
B. Partner of LT is aan de beurt

Wanneer de overtreder een bod heeft gedaan terwijl zijn partner aan de beurt is, of als zijn LT aan de beurt is en de overtreder daarvóór geen bieding heeft gedaan 2), geldt als straf dat de partner van de overtreder verder moet passen (zie artikel 23 A wanneer een dergelijke pas de niet overtredende partij benadeelt). De voorspeelstraffen van artikel 26 kunnen van toepassing zijn.

2) Een later bod, gedaan terwijl LT aan de beurt was om te bieden, wordt behandeld als een wijziging van een bieding, waarna artikel 25 van toepassing is.

Artikel 32 Doublet of redoublet voor de beurt

Een doublet of redoublet voor de beurt kan worden geaccepteerd door de tegenstander die dan aan de beurt is (zie artikel 29). Een ontoelaatbaar doublet of redoublet mag nooit geaccepteerd worden (zie artikel 35 A, indien de tegenstander die dan aan de beurt is, toch biedt). Als de onreglementaire bieding niet wordt geaccepteerd, wordt hij geannuleerd; de voorspeelstraffen van artikel 26 B kunnen van toepassing zijn. Bovendien:

A. Doublet of redoublet voor de beurt terwijl partner aan de beurt was

Als een speler voor de beurt heeft gedoubleerd of geredoubleerd, terwijl zijn partner aan de beurt was om te bieden, moet (strafbepaling) de partner van overtreder verder passen (zie artikel 23 A wanneer de pas de niet overtredende partij benadeelt).

B. Doublet of redoublet voor de beurt terwijl RT aan de beurt was

Als een speler voor de beurt heeft gedoubleerd of geredoubleerd, terwijl zijn RT aan de beurt was om te bieden:

1. RT past
Als de RT van overtreder past, moet de overtreder zijn doublet of redoublet voor de beurt herhalen en is er geen straf, tenzij het een ontoelaatbaar doublet of redoublet betreft, in welk geval artikel 36 van toepassing is.
2. RT doet een bod
Als de RT van overtreder een bod doet, mag de overtreder op zijn beurt elke reglementaire bieding doen en (strafbepaling) moet de partner van overtreder verder passen (zie artikel 23 A wanneer de pas de niet overtredende partij benadeelt).

Artikel 33 Gelijktijdig bieden

Een bieding, die gelijktijdig wordt gedaan met die van een speler die aan de beurt was om te bieden, wordt beschouwd als een opvolgende bieding.

Artikel 34 Behoud van het recht om te bieden

Wanneer na een bieding driemaal is gepast is het bieden niet beëindigd, als een van deze pasbiedingen een pas voor de beurt was en een speler als gevolg daarvan zijn rechtmatige biedbeurt ontnomen werd. De bieding gaat terug naar de speler, die zijn beurt heeft gemist. Alle volgende pasbiedingen worden geannuleerd en het bieden gaat verder, alsof er geen onregelmatigheid had plaatsgevonden.

Artikel 35 Ontoelaatbare bieding blijft ongestraft

Wanneer na een ontoelaatbare bieding, zoals hieronder nader omschreven, de LT van de overtreder een bieding doet voordat er een straf is vastgesteld, blijft de ontoelaatbare bieding ongestraft (de voorspeelstraffen van artikel 26 zijn niet van toepassing). Bovendien:

A. Doublet of redoublet

Als de ontoelaatbare bieding een doublet of redoublet betrof, dat volgens artikel 19 niet is toegestaan, worden deze bieding en alle daarop volgende biedingen geannuleerd. Het bieden gaat terug naar de speler die aan de beurt is, en gaat verder alsof er geen onregelmatigheid had plaatsgevonden.

B. Bieden door speler die verplicht is te passen

Als de ontoelaatbare bieding een bod, doublet of redoublet betrof, gedaan door een speler die reglementair moest passen, blijven deze bieding en alle daaropvolgende reglementaire biedingen gehandhaafd, maar als de overtreder verplicht was voor de verdere duur van het bieden te passen, moet hij bij zijn volgende beurten weer blijven passen.

C. Bod van meer dan zeven trekken

Als de ontoelaatbare bieding een bod betrof van meer dan zeven trekken, worden deze bieding en alle daaropvolgende biedingen geannuleerd; de overtreder moet zijn bod door een pas vervangen en het bieden gaat door, alsof er geen onregelmatigheid had plaatsgevonden.

D. Bieding na de afsluitende pas

Als de ontoelaatbare bieding gedaan werd na de afsluitende pas, worden deze bieding en alle daaropvolgende biedingen straffeloos geannuleerd.


§ V Ontoelaatbare biedingen Art. 36 t/m 39

Artikel 36 Ontoelaatbaar doublet of redoublet

Elk doublet of redoublet, dat niet volgens artikel 19 is toegestaan, wordt geannuleerd. De overtreder moet zijn bieding door een reglementaire bieding vervangen en (strafbepaling) de partner van overtreder moet verder passen (zie artikel 23 A wanneer de pas de niet overtredende partij benadeelt); de voorspeelstraffen van artikel 26 kunnen van toepassing zijn (zie artikel 32, als het een bieding voor de beurt betreft; zie artikel 35 A, als de LT van overtreder biedt).

Artikel 37 Overtreding van de verplichting om te passen

Een bod, doublet of redoublet van een speler die reglementair verplicht is te passen, wordt geannuleerd en (strafbepaling) elke speler van de overtredende partij moet verder passen (zie artikel 23 A wanneer de pas de niet overtredende partij benadeelt). De voorspeelstraffen van artikel 26 kunnen van toepassing zijn (zie artikel 35 B, als de LT van overtreder biedt).

Artikel 38 Bod van meer dan zeven trekken

Het spelen van een contract van meer dan zeven trekken of het verkrijgen van een score daarop, is nooit toegestaan. Een bod van meer dan zeven trekken wordt geannuleerd en (strafbepaling) elke speler van de overtredende partij moet verder passen (zie artikel 23 A wanneer de pas de niet overtredende partij benadeelt). De voorspeelstraffen van artikel 26 kunnen van toepassing zijn (zie artikel 35 C, als de LT van overtreder biedt).

Artikel 39 Bieding na afsluitende pas

Een bieding na de afsluitende pas wordt geannuleerd en:

A. Pas van tegenspeler, bieding van leider of blinde

Als het een pas betreft van een tegenspeler of een bieding van de toekomstige leider of blinde, is er geen straf.

B. Andere bieding van tegenspeler

Als het een bod, doublet of redoublet van een tegenspeler betreft, kunnen de voorspeelstraffen van artikel 26 van toepassing zijn (zie artikel 35 D, als de LT van overtreder biedt).


§ VI Conventies en afspraken Art. 40

Artikel 40 Afspraken tussen de partners

A. Het recht om bied of speelwijze te kiezen

Een speler mag zonder voorafgaande aankondiging elke bied of speelwijze toepassen (met inbegrip van een opzettelijk misleidende bieding - zoals een psychologisch bod - of een bied- of speelwijze die afwijkt van algemeen aanvaard, dan wel vooraf aangekondigd gebruik van een conventie), op voorwaarde dat een dergelijke bied- of speelwijze niet is gebaseerd op een afspraak met de partner.

B. Heimelijke afspraken tussen partners verboden

Een speler mag geen bied- of speelwijze toepassen, die gebaseerd is op een speciale afspraak met de partner, tenzij redelijkerwijs mag worden verwacht, dat het andere paar de betekenis begrijpt, of tenzij zijn partij het gebruik van een dergelijke bied- of speelwijze kenbaar maakt in overeenstemming met de voorschriften van de organiserende instantie.

C. Keuzemogelijkheid voor de wedstrijdleider

Als de wedstrijdleider beslist dat een paar benadeeld is door het verzuim van de tegenstanders de volledige betekenis van een bied of speelwijze te verklaren, kan hij een arbitrale score toekennen.

D. Reglementering van conventies

De organiserende instantie mag het gebruik van bied of speelconventies reglementeren. Zonale organisaties mogen bovendien onderlinge afspraken (zelfs als deze niet conventioneel zijn) reglementeren, ingeval deze afspraken het mogelijk maken, dat het paar een eerste actie onderneemt op één hoogte met een heer of meer beneden de gemiddelde sterkte. Zonale organisaties mogen deze verantwoordelijkheid delegeren.

E. Systeemkaart

1. Recht systeemkaart voor te schrijven
De organiserende instantie mag voorschrijven dat een systeemkaart wordt gebruikt waarop de spelers verplicht zijn hun conventies en andere afspraken te vermelden. Zij mag regels vaststellen voor het gebruik ervan, met inbegrip van een voorschrift dat beide spelers van een paar hetzelfde systeem moeten hanteren (een dergelijke regeling mag geen beperkingen opleggen ten aanzien van stijl en inzicht, maar alleen ten aanzien van methode).
2. Raadplegen systeemkaart tegenstanders
Gedurende het bieden en spelen mag iedere speler, behalve de blinde, de systeemkaart van zijn tegenstanders - maar niet die van hemzelf - raadplegen, wanneer hij aan de beurt is om te bieden of te spelen 1).

1) Een speler is niet gerechtigd tijdens de bied en speelperiode geheugensteuntjes en hulpmiddelen bij berekeningen of bij bied en speeltechniek te gebruiken, in welke vorm dan ook.


Art. 23 t/m 40