Sjabloon:1987:12: verschil tussen versies

Uit Spelregels voor tafelarbiters
k (Beveiligde "Sjabloon:1987:12" ([Bewerken=Alleen beheerders toestaan] (vervalt niet) [Hernoemen=Alleen beheerders toestaan] (vervalt niet)))
 
Regel 1: Regel 1:
Artikel 12  Bevoegdheid van de wedstrijdleider naar eigen goeddunken te handelen</br>
+
'''Artikel 12  Bevoegdheid van de wedstrijdleider naar eigen goeddunken te handelen'''</br>
 
 
 
{{template:1987:12A|A. Het recht om een arbitrale score toe te kennen}}</br> 
 
{{template:1987:12A|A. Het recht om een arbitrale score toe te kennen}}</br> 
 
{{template:1987:12B|B. Geen arbitrale score voor een onevenredig zware straf}}</br>
 
{{template:1987:12B|B. Geen arbitrale score voor een onevenredig zware straf}}</br>
 
{{template:1987:12C|C. Het toekennen van een arbitrale score}}</br>
 
{{template:1987:12C|C. Het toekennen van een arbitrale score}}</br>

Huidige versie van 18 aug 2019 om 18:29

Artikel 12 Bevoegdheid van de wedstrijdleider naar eigen goeddunken te handelen

A. Het recht om een arbitrale score toe te kennen

De wedstrijdleider mag op eigen initiatief of op verzoek van een speler een arbitrale score (of scores) toekennen, doch slechts in de gevallen waarin deze spelregels hem daartoe machtigen, of:
1. Spelregels verschaffen geen schadeloosstelling
De wedstrijdleider mag een "vervangende" arbitrale score toekennen als naar zijn oordeel deze spelregels geen schadeloosstelling verschaffen aan de niet overtredende deelnemer voor deze specifieke overtreding van de spelregels, begaan door een tegenstander.
2. Het normaal spelen van het bord is onmogelijk
De wedstrijdleider mag een "kunstmatige" arbitrale score toekennen als er geen mogelijkheid is tot herstel, en het spel dus niet meer normaal gespeeld kan worden (zie artikel 88).
3. Een onjuiste straf is ondergaan
De wedstrijdleider mag een arbitrale score toekennen als een onjuiste straf is ondergaan.

B. Geen arbitrale score voor een onevenredig zware straf

De wedstrijdleider mag niet een arbitrale score toekennen uit de overweging dat de straf, die in deze spelregels is bepaald, onevenredig zwaar of voordelig is voor een der partijen.

C. Het toekennen van een arbitrale score

1. Kunstmatige score
Als tengevolge van een onregelmatigheid geen resultaat kan worden behaald, kent de wedstrijdleider een "kunstmatige" arbitrale score toe in overeenstemming met de mate waarin de partijen verantwoordelijk zijn voor de onregelmatigheid: 40 % van het totaal aan matchpunten aan een deelnemer die onmiskenbaar in overtreding is; 50 % aan een deelnemer die slechts tot op zekere hoogte in overtreding is; ten minste 60 % aan een deelnemer die op geen enkele wijze in overtreding is (zie artikel 86 voor een viertallenwedstrijd, of artikel 88 voor een parenwedstrijd). De scores, toegekend aan beide partijen, hoeven niet complementair te zijn.
2. Vervangende score
Als de wedstrijdleider een "vervangende" arbitrale score toekent1) in plaats van een resultaat dat daadwerkelijk behaald is na een onregelmatigheid, is de score:
- voor de niet overtredende partij het gunstigste resultaat dat redelijkerwijs behaald had kunnen worden ingeval de onregelmatigheid niet had plaatsgevonden,
of:
- voor de overtredende partij het ongunstigste resultaat dat met enige waarschijnlijkheid behaald had kunnen worden ingeval de onregelmatigheid niet had plaatsgevonden.

De scores, toegekend aan beide partijen, hoeven niet complementair te zijn. De scores kunnen toegekend worden in matchpunten, ofwel door verandering van de score op basis van scorepunten, voorafgaand aan de berekening op basis van matchpunten.


1) Een protestcomité kan uit billijkheidsoverwegingen een' 'vervangende" arbitrale score wijzigen.