Sjabloon:1997:40: verschil tussen versies

Uit Spelregels voor tafelarbiters
(Nieuwe pagina aangemaakt met ''''ARTIKEL 40 Afspraken tussen de partners'''</br> {{template:1997:40A|A. Het recht om bied- of speelwijze te kiezen}}</br> {{template:1997:40B|B. Heimelijke afspr...')
 
k (Beveiligde "Sjabloon:1997:40" ([Bewerken=Alleen beheerders toestaan] (vervalt niet) [Hernoemen=Alleen beheerders toestaan] (vervalt niet)))
 
(geen verschil)

Huidige versie van 13 aug 2019 om 16:56

ARTIKEL 40 Afspraken tussen de partners

A. Het recht om bied- of speelwijze te kiezen
Een speler mag zonder voorafgaande aankondiging elke bied- of speelwijze toepassen (met inbegrip van een opzettelijk misleidende bieding - zoals een psychologisch bod - of een bied- of speelwijze die afwijkt van een algemeen aanvaard of vooraf aangekondigd gebruik van een conventie), op voorwaarde dat een dergelijke bied- of speelwijze niet is gebaseerd op een afspraak met de partner.

B. Heimelijke afspraken tussen partners verboden
Een speler mag geen bied- of speelwijze toepassen die gebaseerd is op een speciale afspraak met de partner, tenzij redelijkerwijs mag worden verwacht, dat het andere paar de betekenis begrijpt, of tenzij zijn partij het gebruik van een dergelijke bied- of speelwijze kenbaar maakt in overeenstemming met de voorschriften van de organiserende instantie.

C. Keuzemogelijkheid voor de wedstrijdleider
Als de wedstrijdleider beslist dat een paar benadeeld is door het verzuim van de tegenstanders de volledige betekenis van een bied- of speelwijze te verklaren, kan hij een arbitrale score toekennen.

D. Reglementering van conventies
De organiserende instantie mag het gebruik van bied- of speelconventies reglementeren. Zonale organisaties mogen bovendien onderlinge afspraken (zelfs als deze niet conventioneel zijn) reglementeren, ingeval deze afspraken het mogelijk maken, dat het paar een eerste actie onderneemt op één-hoogte met een heer of meer beneden de gemiddelde sterkte. Zonale organisaties mogen deze verantwoordelijkheid delegeren.

E. Systeemkaart
1. Recht systeemkaart voor te schrijven

De organiserende instantie mag voorschrijven dat een systeemkaart wordt gebruikt waarop de spelers verplicht zijn hun conventies en andere afspraken te vermelden. Zij mag regels vaststellen voor het gebruik ervan, met inbegrip van een voorschrift dat beide spelers van een paar hetzelfde systeem moeten hanteren (een dergelijke regeling mag geen beperkingen opleggen ten aanzien van stijl en inzicht, maar alleen ten aanzien van methode).

2. Raadplegen systeemkaart tegenstanders

Gedurende het bieden en spelen mag iedere speler, behalve de blinde, de systeemkaart van zijn tegenstanders - maar niet die van hemzelf - raadplegen, wanneer hij aan de beurt is om te bieden of te spelen 1).

1) Een speler is niet gerechtigd tijdens de bied- en speelperiode geheugensteuntjes en hulpmiddelen bij berekeningen of bij bied- en speeltechniek te gebruiken, in welke vorm dan ook. Organiserende instanties mogen echter bepaalde methoden als ongebruikelijk aanduiden en toestaan dat geschreven verdedigingen tegen deze methoden van tegenstanders aan tafel worden geraadpleegd.