Sjabloon:2007:16: verschil tussen versies
(Nieuwe pagina aangemaakt met ''''ARTIKEL 16 Geoorloofde en ongeoorloofde informatie'''</br> {{template:2007:16A|A. Gebruik van informatie door de spelers}}</br> {{template:2007:16B|B. Anderszins...') |
k (Beveiligde "Sjabloon:2007:16" ([Bewerken=Alleen beheerders toestaan] (vervalt niet) [Hernoemen=Alleen beheerders toestaan] (vervalt niet))) |
(geen verschil)
|
Huidige versie van 7 aug 2019 om 23:03
ARTIKEL 16 Geoorloofde en ongeoorloofde informatie
A. Gebruik van informatie door de spelers
1. Een speler mag informatie bij het bieden of spelen gebruiken als:
- (a) de informatie voortkomt uit het reglementaire bieden en spelen van het betreffende bord (met inbegrip van onreglementair bieden en spelen dat geaccepteerd werd) en niet beïn¬vloed is door ongeoorloofde informatie van een andere bron; of
- (b) het geoorloofde informatie is uit een ingetrokken handeling (zie D); of
- (c) het informatie is die in een artikel of regeling als geoorloofd is aangemerkt, of, indien niet anders bepaald, voortkomt uit reglementaire procedures die in deze spelregels of regelingen als geoorloofd zijn aangemerkt (maar zie verder B1); of
- (d) het informatie is die de speler bezat voordat hij zijn hand uit het bord nam (artikel 7B) en de spelregels het gebruik van deze informatie niet verbieden.
2. Spelers mogen ook rekening houden met de inschatting van hun eigen score, het gedrag van de tegenstanders en de toer-nooibepalingen.
3. Spelers mogen hun bieden of spelen niet baseren op andere informatie (dergelijke informatie wordt aangeduid als “anderszins verkregen”).
4. Als er schade ontstaat als gevolg van een overtreding van dit artikel, past de wedstrijdleider de score aan volgens artikel 12C.
B. Anderszins verkregen informatie van de zijde van de partner
1.
- (a) Nadat een speler aan zijn partner op andere wijze informatie heeft verschaft waarmee een bieding of speelwijze zou kunnen worden gesuggereerd, mag de partner uit de voor de hand liggende mogelijkheden er niet één kiezen die onloochenbaar door deze informatie zou kunnen zijn gesuggereerd. Onder “anderszins verkregen informatie” wordt onder meer verstaan: een opmerking, vraag, antwoord op een vraag, een onverwachte alert of het niet alerteren, onmiskenbare aarzeling, ongewone snelheid, bijzondere nadruk, intonatie, gebaar, beweging, hebbelijkheid.
- (b) Een voor de hand liggende mogelijkheid is een mogelijkheid die door een significant aantal spelers van vergelijkbaar niveau en gebruikmakend van hetzelfde systeem serieus zou worden overwogen en waarvoor enkelen ook daadwerkelijk zouden kiezen.
2. Als een speler van oordeel is dat een tegenstander dergelijke informatie heeft verschaft en hij de kans groot acht dat hij benadeeld kan worden, mag hij aankondigen, tenzij het Bondsbestuur 1) het verbiedt (wat kan betekenen dat de wedstrijdleider geroepen moet worden) dat hij zich het recht voorbehoudt de wedstrijdleider op een later tijdstip te ontbieden (de tegenstanders behoren de wedstrijdleider onmiddellijk te ontbieden als zij de eventuele overdracht van ongeoorloofde informatie bestrijden).
3. Wanneer een speler gegronde redenen heeft om aan te nemen dat een tegenstander die een redelijk alternatief had, gekozen heeft voor een actie die mogelijkerwijs was gesuggereerd door dergelijke informatie, behoort hij de wedstrijdleider na het spel 2) te ontbieden. De wedstrijdleider moet een arbitrale score toe¬kennen (zie artikel 12C) als hij van oordeel is dat de overtreding resulteerde in een voordeel voor de overtreder.
1) Het Bondsbestuur heeft dit niet verboden.
2) Het is geen overtreding de wedstrijdleider vroeger of later te ontbieden.
C. Anderszins verkregen informatie uit andere bronnen
1. Wanneer een speler onbedoeld ongeoorloofde informatie ontvangt over een bord dat hij speelt of nog moet spelen, behoort de wedstrijdleider onmiddellijk op de hoogte gesteld te worden, bij voorkeur door degene die de inlichtingen heeft ontvangen. Als ongeoorloofde informatie in deze zin worden onder meer beschouwd: het inzien van een verkeerde hand, het horen van biedingen, resultaten of opmerkingen, het zien van kaarten aan een andere tafel of, voordat het bieden begint, het zien van een kaart die aan een andere speler aan de eigen tafel toebehoort.
2. Als de wedstrijdleider van oordeel is dat de informatie de normale voortgang van het spel zou kunnen verhinderen, mag hij voordat er een bieding gedaan is:
- (a) de plaatsen van de spelers aanpassen, als het type wedstrijd en de wijze van scoren dit toelaten, zodanig dat de speler die informatie bezit over een bepaalde hand, deze hand zal krijgen; of
- (b) als de vorm van de wedstrijd het toelaat, voorschrijven dat het bord opnieuw gedeeld wordt voor deze deelnemers; of
- (c) toelaten dat het spelen van het bord voltooid wordt; hij kent een arbitrale score toe als hij van oordeel is dat de ongeoorloofde informatie het resultaat beïnvloed kan hebben; of
- (d) een kunstmatige arbitrale score toekennen.
3. Als dergelijke informatie verkregen wordt nadat de eerste bie-ding is gedaan maar voordat het spelen van het bord is voltooid, beslist de wedstrijdleider als in 2c.
D. Informatie uit ingetrokken handelingen
Ingeval een bieding of spelen conform de spelregels ingetrokken wordt, geldt:
1. Voor een niet-overtredende partij is alle informatie geoorloofd die voortkomt uit een ingetrokken handeling, ongeacht welke partij deze handeling heeft verricht.
2. Voor een overtredende partij is informatie die voortkomt uit een ingetrokken handeling van de eigen partij of uit ingetrokken handelingen van de niet-overtredende partij, niet geoorloofd. Een speler van een overtredende partij mag uit de voor de hand liggende mogelijkheden er niet een kiezen die onloochenbaar door de ongeoorloofde informatie zou kunnen zijn gesuggereerd.