Sjabloon:1949:HV4: verschil tussen versies
(Nieuwe pagina aangemaakt met ''''HET VERZAKEN.''' <sup>'''zie onder)'''</sup> Art. 71 t/m 76</br> {{template:1949:71|Art. 71. Informeren naar een mogelijke verzaking.}}</br> {{template:1949:72-...') |
k (Beveiligde "Sjabloon:1949:HV4" ([Bewerken=Alleen beheerders toestaan] (vervalt niet) [Hernoemen=Alleen beheerders toestaan] (vervalt niet))) |
(geen verschil)
|
Huidige versie van 26 aug 2019 om 16:20
HET VERZAKEN. zie onder) Art. 71 t/m 76
Art. 71. Informeren naar een verzaking.
- Elke speler, ook de blinde, mag een speler die niet bekent, vragen, of hij een kaart van de voorgespeelde kleur heeft, en mag verlangen, dat een tegenstander zijn verzaking herstelt.
Art. 72-73. Herstel van een verzaking.
Art. 72. Een speler moet zijn verzaking herstellen:
- a. gepleegd in één van de eerste elf slagen, indien deze hem bekend werd, voordat de verzaking voldongen werd;
- b. gepleegd in de twaalfde slag, indien deze hem bekend werd, voordat alle vier handen. weer in het bord zijn opgeborgen.
Voor een verzaking in de twaalfde slag bestaat geen straf en deze wordt nooit voldongen.
Art. 73. Ten einde een verzaking te herstellen, moet de overtreder de gespeelde kaart terugnemen en bekennen. De ten onrechte gespeelde kaart wordt een strafkaart als deze gespeeld werd uit een niet-openliggende hand van een tegenspeler; in elk ander geval mag die kaart zonder straf worden teruggenomen. De niet-overtredende partij mag elke kaart terugnemen, die is gespeeld na de verzaking, doch voordat de aandacht er op gevestigd wordt.
Art. 74. Handelingen, die een verzaking voldongen maken.
- Een verzaking in één van de eerste elf slagen wordt voldongen, zodra de overtreder of zijn maat vooraf bijspeelt in de volgende slag, of zijn voornemen daartoe te kennen geeft door het noemen van een kaart, door het opeisen of afstaan van een slag of door zijn kaarten open te leggen.
Art. 75-76. Gang van zaken na een voldongen verzaking.
Art. 75. Wanneer een verzaking voldongen is geworden, wordt de slag waarin is verzaakt, niet meer gewijzigd. Bij het overdragen van slagen telt deze slag als na de verzaking te zijn gewonnen.
Art. 76. Voor een voldongen verzaking geldt als straf, dat na afloop van het spel twee slagen aan de niet-overtredende
partij worden overgedragen, indien de verzakende partij twee of meer slagen na de verzaking heeft gewonnen. Indien de overtredende partij slechts één slag na de verzaking heeft gewonnen, wordt maar één slag overgedragen.
Er bestaat geen straf voor een voldongen verzaking:
- a. indien de overtredende partij na de verzaking geen enkele slag wint;
- b. indien het een volgende verzaking door dezelfde speler in dezelfde kleur is;
- c. indien de aandacht pas op de verzaking wordt gevestigd, nadat de ronde is beëindigd en het bord is verwijderd;
- d. indien de verzaking is begaan door het niet spelen van een kaart, die gespeeld moest worden en open op tafel ligt, hierbij inbegrepen een kaart van de blinde en een strafkaart.
zie aanhef) Indien de blinde zijn rechten heeft verbeurd, hebben de bepalingen van art. 46 a. b. en c. voorrang boven de strafbepaling betreffende het verzaken. De bewering, dat er verzaakt is, geeft niet het recht omgelegde slagen in te zien, behalve wanneer dit is toegestaan volgens de artt. 78 en 79.