Sjabloon:2007:50: verschil tussen versies

Uit Spelregels voor tafelarbiters
(Nieuwe pagina aangemaakt met ''''ARTIKEL 50 Behandeling van een strafkaart'''</br> {{template:2007:50A|A. Strafkaart blijft openliggen}}</br> {{template:2007:50B|B. Grote of kleine strafkaart}}<...')
 
 
(2 tussenliggende versies door dezelfde gebruiker niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
 
'''ARTIKEL 50 Behandeling van een strafkaart'''</br>
 
'''ARTIKEL 50 Behandeling van een strafkaart'''</br>
 +
 +
Een voortijdig door een tegenspeler getoonde maar niet voorge-speelde (zie [[template:2007:57|artikel 57]]) kaart is een strafkaart, tenzij de wedstrijdleider anders beslist (zie [[template:2007:49|artikel 49]]. [[template:2007:23|Artikel 23]] kan van toepassing zijn).</br>
 +
 
{{template:2007:50A|A. Strafkaart blijft openliggen}}</br>
 
{{template:2007:50A|A. Strafkaart blijft openliggen}}</br>
 
{{template:2007:50B|B. Grote of kleine strafkaart}}</br>
 
{{template:2007:50B|B. Grote of kleine strafkaart}}</br>

Huidige versie van 10 aug 2019 om 16:55

ARTIKEL 50 Behandeling van een strafkaart

Een voortijdig door een tegenspeler getoonde maar niet voorge-speelde (zie artikel 57) kaart is een strafkaart, tenzij de wedstrijdleider anders beslist (zie artikel 49. Artikel 23 kan van toepassing zijn).

A. Strafkaart blijft openliggen
Een strafkaart moet met de beeldzijde naar boven, vlak voor de bezitter, op tafel blijven liggen tot een rechtzetting is gekozen.

B. Grote of kleine strafkaart
Eén kaart, lager dan een honneur en onopzettelijk getoond (zoals bij het spelen van twee kaarten in een slag of bij het per ongeluk laten vallen van een kaart), wordt een kleine strafkaart. Elke honneur en elke kaart die getoond is door een doelbewust spelen (bijvoorbeeld bij uitkomen uit de verkeerde hand of bij verzaken en daarna herstellen), wordt een grote strafkaart; als een tegenspeler twee of meer strafkaarten heeft, worden alle zodanige kaarten grote strafkaarten.

C. Behandeling van kleine strafkaart
Wanneer een tegenspeler een kleine strafkaart heeft, mag hij geen andere kaart van dezelfde kleur lager dan een honneur spelen, voordat hij de strafkaart heeft gespeeld. Hij heeft wel het recht om in plaats daarvan een honneur te spelen. De partner van de overtreder is niet onderworpen aan voorspeelbeperkingen maar informatie verkregen door het zien van de strafkaart is ongeoorloofde informatie (zie E hieronder).

D. Behandeling van grote strafkaart
Wanneer een tegenspeler een grote strafkaart heeft, kunnen zowel de overtreder als zijn partner onderworpen zijn aan beperkingen: de overtreder wanneer het zijn beurt is om te spelen, zijn partner telkens als het zijn beurt is om voor te spelen.
1.

(a) Een grote strafkaart moet worden gespeeld zodra dit reglementair mogelijk is, door hetzij voor te spelen, kleur te be-kennen, af te gooien bij niet bekennen of te troeven. Als een tegenspeler twee of meer strafkaarten heeft die reglementair gespeeld kunnen worden, bepaalt de leider welke moet worden gespeeld.
(b) De verplichting om te bekennen of te voldoen aan een beperking bij het voorspelen of spelen gaat boven de verplichting een grote strafkaart te spelen maar de strafkaart moet wel open op tafel blijven liggen en worden gespeeld zodra dit reglementair mogelijk is.

2. Wanneer een tegenspeler aan de beurt is om voor te spelen terwijl zijn partner een grote strafkaart heeft, mag hij niet voorspelen voordat de leider kenbaar heeft gemaakt welke van de mogelijkheden, hieronder genoemd, hij heeft gekozen (als de tegenspeler voortijdig voorspeelt, is hij onderworpen aan de beperkingen genoemd in artikel 49). De leider kan uit de volgende mogelijkheden kiezen:

(a) van de tegenspeler eisen 1) in de kleur van de strafkaart voor te spelen, of hem verbieden1 in die kleur voor te spelen zolang hij aan slag blijft (zie artikel 51 voor twee of meer strafkaarten); als de leider kiest voor een van deze twee mogelijkheden, is de strafkaart geen strafkaart meer en wordt ze opgenomen.
(b) ervan afzien een bepaald voorspelen te eisen of te verbieden; in dat geval mag de tegenspeler elke willekeurige kaart spelen maar de strafkaart blijft een strafkaart 2). Als de leider voor deze mogelijkheid kiest, blijft artikel 50D van toepassing zolang de strafkaart blijft liggen.

1) Zie artikel 59, als de speler niet kan voorspelen zoals voorgeschreven.
2) Als de partner van de tegenspeler met de strafkaart aan slag blijft en de strafkaart nog niet is gespeeld, zijn de bepalingen van artikel 50D2 opnieuw van toepassing voor de volgende slag.

E. Informatie voortkomend uit een strafkaart

  1. Het feit dat de overtreder de strafkaart moet spelen, is geoorloofde informatie voor alle spelers.
  2. Andere informatie die voortkomt uit het zien van de strafkaart, is ongeoorloofde informatie voor de partner van de speler die een strafkaart heeft (maar geoorloofd voor de leider).
  3. Als de wedstrijdleider van oordeel is dat de niet-overtredende partij is benadeeld door informatie uit het zien van de strafkaart, moet hij een arbitrale score toekennen.