Sjabloon:1997:HXI: verschil tussen versies
(Nieuwe pagina aangemaakt met ''''HOOFDSTUK XI Protesten Art. 92 t/m 93'''</br> {{template:1997:92|ARTIKEL 92 Het recht om te protesteren}}</br> {{template:1997:93|ARTIKEL 93 Gang van zaken bij...') |
k (Beveiligde "Sjabloon:1997:HXI" ([Bewerken=Alleen beheerders toestaan] (vervalt niet) [Hernoemen=Alleen beheerders toestaan] (vervalt niet))) |
(geen verschil)
|
Huidige versie van 13 aug 2019 om 08:44
HOOFDSTUK XI Protesten Art. 92 t/m 93
ARTIKEL 92 Het recht om te protesteren
A. Recht van de deelnemer
Een deelnemer of zijn aanvoerder kan protesteren om herziening te verkrijgen van een beslissing die aan zijn tafel door de wedstrijdleider is genomen 1).
1) Organiserende instanties kunnen straffen vastleggen voor lichtzinnige protesten.
B. Tijdslimiet voor protesten
Het recht een tussenkomst van de wedstrijdleider te vragen of te protesteren tegen een beslissing van de wedstrijdleider eindigt 30 minuten nadat de officiële uitslag ter inzage is gegeven, tenzij de organiserende instantie een andere periode heeft vastgesteld.
C. Wijze van protesteren
Alle protesten moeten worden ingediend via de wedstrijdleider.
D. Overeenstemming bij de protesterende spelers
Een protest zal niet in behandeling worden genomen tenzij beide spelers van een paar (uitgezonderd in een individuele wedstrijd) of de aanvoerder bij een viertallenwedstrijd instemmen met het protesteren. Een afwezige speler wordt geacht in te stemmen.
ARTIKEL 93 Gang van zaken bij het indienen van een protest
A. Geen protestcomité
De hoofdwedstrijdleider moet alle protesten in behandeling nemen en erover beslissen indien er geen wedstrijdcomité of protestcomité is of indien een comité niet bijeen kan komen zonder het ordelijk verloop van de wedstrijd te verstoren.
B. Protestcomité beschikbaar
Indien een comité beschikbaar is, geldt het volgende:
1. Protest heeft betrekking op de spelregels
- De hoofdwedstrijdleider moet enkel dat gedeelte van het protest behandelen en beslissen over dat gedeelte van het protest, dat betrekking heeft op Spelregels of wedstrijdbepalingen. Tegen zijn beslissing kan bij het protestcomité in beroep worden gegaan 1).
2. Alle andere protesten
- De hoofdwedstrijdleider moet alle andere protesten ter beoordeling voorleggen aan het comité 1).
3. Beslissing over protesten
- Bij het beslissen over protesten, mag het comité 2) alle bevoegdheden uitoefenen die in deze Spelregels zijn toegekend aan de wedstrijdleider, met dien verstande dat het comité de beslissing van de wedstrijdleider niet mag herroepen als het gaat om een kwestie betreffende spelregels of wedstrijdbepalingen, of als het gaat om beslissingen genomen bij de uitoefening van zijn disciplinaire bevoegdheden. Het comité kan de wedstrijdleider adviseren zijn beslissing te herzien.
1) Zonale organisaties mogen afwijkende regels voor protesten vaststellen voor bijzondere wedstrijden.
C. Protesteren bij landelijke autoriteit
Nadat de hierboven vermelde middelen zijn uitgeput, kan een verder beroep worden ingediend bij de landelijke autoriteit 2).
2) Voor Nederland is dit de Protestcommissie van de Nederlandse Bridge Bond. Voor Vlaanderen is dit de Beroepscommissie van de Vlaamse Bridge Liga (bij wedstrijden op nationaal niveau: de Beroepscommissie van de Belgische Bridge Federatie.