Sjabloon:2017:72: verschil tussen versies

Uit Spelregels voor tafelarbiters
(Nieuwe pagina aangemaakt met 'ARTIKEL 72 Algemene beginselen A. Naleving van de spelregels {{template:2017:72A|72A}} [[template:2017:72B|B. Overtreding van de spelregels]...')
 
 
(Een tussenliggende versie door dezelfde gebruiker niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
ARTIKEL 72 Algemene beginselen
+
'''ARTIKEL 72 Algemene beginselen'''
  
 
[[template:2017:72A|A. Naleving van de spelregels]] {{template:2017:72A|72A}}
 
[[template:2017:72A|A. Naleving van de spelregels]] {{template:2017:72A|72A}}

Huidige versie van 28 jul 2019 om 03:54

ARTIKEL 72 Algemene beginselen

A. Naleving van de spelregels

Bridgewedstrijden behoren te worden gespeeld in strikte overeenstemming met de spelregels. Het voornaamste doel is een hogere score te verkrijgen dan andere deelnemers met inachtneming van de voorgeschreven procedures en ethische normen die in deze spelregels beschreven zijn.

B. Overtreding van de spelregels

  1. Een speler mag een spelregel niet opzettelijk overtreden, ook al is hij bereid de daarvoor bepaalde rechtzetting te accepteren.
  2. Men is in het algemeen niet verplicht de aandacht te vestigen op een overtreding van de spelregels begaan door de eigen partij (zie echter artikel 20F voor een foutieve uitleg en artikel 62A en 79A2).
  3. Een speler mag niet proberen een overtreding verborgen te houden, bijvoorbeeld door opnieuw te verzaken, door een kaart achter te houden waarmee verzaakt is of door de kaarten voortijdig dooreen te mengen.

C. Besef van mogelijk nadeel

Als de wedstrijdleider van oordeel is dat een overtreder er zich ten tijde van zijn onregelmatigheid van bewust had kunnen zijn dat de onregelmatigheid de niet-overtredende partij schade zou kunnen toebrengen, moet de wedstrijdleider het bieden en het spelen laten voortgaan (als het nog niet beëindigd is). Na afloop van het spel kent de wedstrijdleider een arbitrale score toe als hij meent dat de overtredende partij voordeel heeft behaald uit de onregelmatigheid.